Måste man berätta att man har könsherpes?
Herpes
I det här avsnittet kan du läsa allt om herpes. Herpes Simplex Virus är ett virus som kan förekomma både i underlivet eller runt munnen, som blåsor, sår eller utslag.
Snabblänkar:
Köp vår e-bok om hur du läker din herpes
I vår 100-sidiga e-bok Bye, bye, herpes! skriver vi allt om hur du på naturlig väg kan behandla pågående utbrott samt förebygga nya utbrott. Komplett guide för både könsherpes och munherpes (munsår).
Vad är herpes
Herpes är ett virus som kan förekomma både i underlivet eller runt munnen, som blåsor, sår eller utslag. Herpes virus är helt ofarligt men går i dagsläget inte att bota.
Den medicinska termen heter Herpes Simplex Virus (förkortat HSV) och finns i två typer; typ 1 (HSV 1) som vanligen kallas munherpes och typ 2 (HSV 2) som vanligen kallas könsherpes eller genital herpes. Det bör tilläggas att typ 1 idag också är den vanligaste orsaken till herpes i underlivet.
Du kan bara smittas en gång av varje virustyp, men kan bära på båda typerna samtidigt även om det är ovanligt.
Hur många har herpes (i Sverige)
Väldigt många! Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) så har ca 3,7 miljarder människor typ 1 och ca 0,5 miljarder människor bär på typ 2. Så man kan slarvigt säga att över 50 % av jordens befolkning bär på någon av typerna - du är inte ensam!
Nästan alla smittas av herpes någon gång i livet.
Även i Sverige är herpes extremt vanligt, så många som runt 80-90 % av befolkningen har någon av typerna, men enbart cirka 20-30 % vet om att de är smittade.
Vanligast förekommande även i Sverige är typ 1, och omkring 70 % av befolkningen har det. Majoriteten av alla som bär på typ 1 fick det redan som barn genom pussar av någon familjemedlem, släkting eller på förskolan.
Eftersom man vanligen smittats med typ 1 i så ung ålder är det inte säkert att man kommer ihåg första blåsorna/utslagen eller så har föräldrarna inte trott att det varit herpes (eller missat det helt). Har man sedan inte fått några mer blåsor eller utslag runt munnen vet man alltså oftast inte ens att man har herpes.
Det är anledningen till att så många bär på viruset utan att veta om det, och därmed också sprider det till andra eftersom du kan vara smittsam även utan utbrott.
Ungefär var 5:e vuxen svensk är infekterad med typ 2, som vanligen enbart förekommer i underlivet. Blir du smittad med typ 2 missar du det normalt inte utan är medveten att du bär på viruset.
Så smittas herpes
Du kan ha typ 1 både runt munnen och könet och det smittar via oral kontakt (mun-mot-mun eller mun-mot-kön). Typ 2 smittar nästan uteslutande vid sexuell kontakt (hud-mot-hud), men kan också överföras via kroppsvätskor. Det betyder saliv, sperma, vätska från kvinnliga könsorganen eller vätskan i munsåret eller blåsorna.
Både när det kommer till typ 1 eller typ 2 så är smittsamheten allra störst vid primärinfektion (förstagångsinfektion), då kan viruset utsöndras i flera veckor efteråt. Vid återfallsinfektion är smittsamheten som störst när du har utslag, blåsor eller sår.
Majoriteten av alla som har herpes får dock så lindriga besvär att de inte ens vet om att de har ett utbrott, så du kan alltså överföra viruset till andra även utan att du själv har några symtom eller tecken på herpes (vilket kallas för asymtomatisk spridning).
Herpes symtom och placering
Listan på symtom vid herpes kan göras lång och är olika för alla, men många får blåsor, sår, svullna lymfkörtlar, rodnad eller ömhet kring området för utbrottet.
Herpesviruset förekommer vanligast som munsår kring mun och näsa, eller i underlivet, men kan även förekomma på andra delar av huden. Vissa får herpes på andra delar av kroppen såsom fingrar, knän, armbågar etc.
Det är väldigt ovanligt, men vid en förstagångsinfektion (så kallad primärinfektion) finns en låg risk att sprida viruset till slemhinnan runt ögat, eftersom du då kanske inte hunnit utveckla antikroppar. Är det ditt första utbrott är det därför viktigt att tvätta händerna efter att du varit på toaletten eller berört områden där du har utslag. Undvik att peta dig i ögonen medan du har utslag.
Om du redan har antikroppar mot herpes kan du inte smitta dig själv från mun eller kön till ditt öga.
I väldigt sällsynta fall kan herpesviruset sprida sig till hjärnan, så kallad neonatal herpes simplexencefalit vilket är en allvarlig infektion. Herpesviruset överförs oftast mellan mor och barn under förlossningen. Barnet kan också smittas under fosterstadiet eller efter födelsen. Det är därför väldigt viktigt att kommunicera till din barnmorska/läkare att du bär på viruset redan under din graviditet eller i god tid innan din förlossning.
Läs mer om könsherpes i samband med graviditet.
Herpes utbrott
De allra flesta får sitt första utbrott (även kallat skov) 2-14 dagar efter att de blivit smittade med viruset. För många kan det dock ta flera år innan det bryter ut, eftersom viruset kan ligga latent (vilande) i kroppen och helt plötsligt blossa upp vid exempelvis lågt immunförsvar, graviditet eller stress.
Därför behöver det inte handla om otrohet om din partner, eller du själv, helt oväntat får ett första utbrott under nuvarande relation.
Det första utbrottet brukar vara det värsta och mest smärtsamma. Hur ofta du sedan får utbrott varierar helt från person till person, många får återkommande utbrott med olika tidsintervall, medan andra får utbrott mer sällan och kanske bara någon enstaka gång igen.
Majoriteten av alla som bär på viruset får dock aldrig ens utbrott och vet därför inte om att de är smittade. En anledning till att många inte vet om att de bär på typ 1 är att de blivit smittade redan som barn och inte kommer ihåg primärinfektionen (första utbrottet). Kanske visste föräldrarna inte heller om att det var ett herpesutbrott utan det kan ha misstagits för en vanlig förkylning med munsår och feber. Har man sedan inte fått några återkommande skov kan det alltså vara svårt att veta om att man bär på viruset.
Men även om du inte känner till att du har herpes eller inte får några symtom alls så kan du föra det vidare till andra. Det är med andra ord väldigt stor risk att du antingen redan har viruset (utan att veta om det) eller att du någon gång i vuxen ålder kommer att få det.
Antikroppar herpes
Antikroppar är kroppens förvärvade immunförsvar som du antingen får efter en infektion eller genom vaccination. I dagsläget finns det inget vaccin mot herpes, så du kan endast få antikroppar efter att kroppen själv bildat det efter primärinfektionen (första utbrottet).
Första gången man exponeras av herpes får man oftast mer grava symtom än vid ett återkommande utbrott eftersom kroppen inte har några antikroppar mot viruset, och det tar tid för immunförsvaret att övervinna infektionen.
Har du en gång blivit smittad av en av herpes typerna har du sedan cirkulerande antikroppar (nycklar eller ”specialsoldater”) för just denna virustyp, som i bästa fall minskar effekten av återfallsinfektioner. Men det är alltså ingen garanti för att aldrig få utbrott igen.
Det finns även ett visst skydd mot respektive HSV-virus att ha antikroppar mot den andra sorten, men det ger inte ett 100 % skydd. Vid herpes behåller man antikropparna livet ut.
Antikroppar och graviditet- Spridning av herpes till fostret i livmodern är mycket ovanligt. Har den blivande mamman herpes sedan innan graviditeten får barnet mammans antikroppar och kommer sannolikt ha ett bra skydd vid förlossningen.
Dessa antikroppar försvinner cirka 3 månader efter födseln då barnet måste börja bygga upp sitt eget immunförsvar mot alla möjliga virus och sjukdomar.
Det är alltså mycket sällsynt med spridning av herpes till fostret under graviditeten. Den största risken är att barnet smittas av sin mamma förlossningskanalen i samband med födseln, eller under de första levnadsveckorna.
Och särskilt särskilt vid en genital förstagångsinfektion hos den blivande mamman är risken stor eftersom barnet då inte hunnit få några antikroppar av mamman.
Läs mer om könsherpes i samband med graviditet.
Herpes test
Är det ditt första utbrott är rekommendationen att boka tid för en fysisk undersökning, så att en läkare kan titta på dina utslag och med tops eller bomullspinne kunna ta ett prov från en färsk blåsa eller sår för att bekräfta att det är herpes.
Ofta är en herpesinfektion så typisk att en läkare inte behöver ta något blodprov för att säkerställa diagnos. Det är inte heller alltid att ett blodprov är tillförlitligt om du tar det innan din kropp hunnit bilda antikroppar. Du kan då få negativt svar trots att du är smittad.
Misstänker du att har herpes och tror att du kanske haft utbrott tidigare kan det räcka med att beskriva dina symtom för en läkare för att få det bekräftat.
Herpes behandling
Det finns SÅ mycket du kan göra själv för att behandla herpes samt förebygga ett nytt skov. Vi har skrivit en hel bok om det! Ladda ner “Bye, bye, herpes” och läs allt om hur du på egen hand kan behandla ett pågående skov och hur du gör för undvika nya. Vi ger dig en massa tips på hur du tar hand om din kropp, stärker immunförsvaret och jobbar med dina tankar.
Antivirala mediciner kan vara bra att ha till hands men det finns andra, mer naturliga alternativ till läkemedel. Antivirala örter som exempelvis citronmeliss och moringa kan, enligt våra egna upplevelser och den (uråldriga) naturmedicinska läran, fungera lika bra och är enligt oss mer skonsamma för din kropp. Smärtstillande och lugnande örter som Skullcap och Vänderot (Valeriana) kan vara bra alternativ istället för en smärtstillande tablett, om du är öppen för naturmedicin.
Väljer du att äta virushämmande/antivirala läkemedel får du det utskrivet av en läkare. De tas i tablettform och kan lindra symtomen, förkorta tiden du har besvär samt hjälper mot båda herpes typerna. För att läkemedlet ska ge bra effekt ska du börja ta tabletterna så snart du börjar märka av symtom och sen följa anvisningarna från din läkare, eller på förpackningen. Ofta ska de tas minst 2 gånger om dagen i ca 5-10 dagar, beroende på vilket märke du använder.
Kommentar från Dr Åsa, gynekolog på SÖS:
"Om du har blivit diagnostiserad med herpes och har problem med återkommande skov kan du be din läkare om ett storpack Valacyklovir så att du har ett lager hemma. Ha alltid en tablett med dig i plånboken och ta så snart du känner minsta känning på vad som skulle kunna vara ett skov.
Det spelar roll på timmar när du tar den första tabletten och efter 24 timmar har de ingen verkan, då har viruset redan vunnit. Se även till att boosta immunförsvaret med mycket sömn och vila i kombination med den antivirala medicinen.
Om du vet med dig att exempelvis sol, semester, menstruation eller stress triggar igång ett skov så rekommenderar jag att äta 2 tabletter om dagen innan samt under semestern eller innan och under en stressig period för att förebygga att det bryter ut. Det är som immunförsvarets dunderhonung".
Herpes huskur - Vad kan jag göra själv
Som tur är finns det massor av huskurer och saker du kan göra själv. Så mycket att vi faktiskt blev inspirerade att skriva en hel e-bok om hur du kan läka och förebygga på naturlig väg! Kost, örter, mindfulness är några av de ämnen vi djupdyker, och vi delar med oss av våra personliga stories.
Har du mycket ont kan du ta smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol. Du kan också smörja in huden som ömmar med en receptfri, bedövande salva för munsår (OBS! ej vid könsherpes).
Vi på Her Peace föredrar så naturliga medel som möjligt, som exempelvis CBD-olja eller smärtstillande och lugnande örter som Skullcap och Vänderot, som du kan läsa mer om i vår bok.
Vanliga frågor om herpes
Tack för alla era frågor! Vi lägger upp alla nya löpande, om vi inte redan svarat på liknande. Täcker vi inte in din fråga eller fundering så mail oss på: info@herpeace.com - vi älskar att höra från er!
Vad är herpes för något?
Herpes är ett virus som vanligen förekommer både i och runt din yoni och/eller runt din mun, men det kan också ge utbrott på andra delar av kroppen. Ett utbrott (även kallat skov) visar sig oftast som blåsor, sår eller utslag. Herpes viruset är helt ofarligt men går i dagsläget inte att bota.
Den medicinska termen heter Herpes Simplex Virus (förkortat HSV) och det finns två typer av herpesvirus. Typ 1 (HSV 1) vanligen kallad munherpes och typ 2 (HSV 2) vanligen kallad genital herpes eller könsherpes och du kan bära på båda typerna samtidigt
Typ 1 är mest vanligt och orsakar oftast munsår- herpes runt munnen. Typ 2 ger oftast besvär i eller runt din yoni. De två typerna kan också sprida sig till andra delar av kroppen. Det har blivit mer vanligt att herpes typ 1 även orsakar herpes i underlivet- det kan överföras vid exempelvis oralsex.
Det är inte lika vanligt att typ 2 sprider sig till munnen, men det kan hända. Då kan du få herpes i svalget. Det ger symtom som liknar halsfluss och kan göra väldigt ont.
Vad står HSV för?
Den medicinska termen heter Herpes Simplex Virus (förkortat HSV) och det finns två typer av herpesvirus. Typ 1 (HSV1) vanligen kallad munherpes och typ 2 (HSV 2) vanligen kallad genital herpes eller könsherpes och du kan bära på båda typerna samtidigt.
Hur vanligt är det med herpes?
Vanligt! Enligt Världshälsoorganisationen har ca 3,7 miljarder människor typ 1 och ca 0,5 miljarder människor bär på typ 2. Ta in dom siffrorna, det är alltså över 50 % av jordens befolkning som har herpes- du är inte ensam!
Även i Sverige är herpes extremt vanligt, så många som runt 70-80 % av befolkningen har typ 1, men enbart cirka 30 % vet om att de är smittade och får utbrott i form av munsår. Övriga bär på viruset latent, det vill säga att viruset ligger i vila tills ett utbrott uppstår.
De flesta blir smittade av typ 1 redan som barn genom pussar av någon familjemedlem eller släkting. Typ 2 är den näst vanligaste könssjukdomen efter kondylom i Sverige- 30-40 % beräknas vara smittade.
Hur ofta får man herpes utbrott?
En del får herpesutbrott ofta, med jämna mellanrum. Vanligen i samband med nedsatt immunförsvar som exempelvis vid förkylning. Det första året efter att du har fått herpes är det vanligt att du får flera nya utbrott. Antalet utbrott brukar sedan minska med tiden.
Nya herpesutbrott kan komma i samband med exempelvis stress, trötthet, menstruation, graviditet, andra infektioner eller om du har nedsatt immunförsvar. Det finns SÅ mycket du kan göra själv för att behandla samt förebygga ett nytt skov. Ladda ner vår kompletta e_bok Bye, bye, herpes för ovärderliga tips om hur du tar hand om både din kropp, immunsystem samt dina tankar.
Hur kan jag förebygga herpes i underlivet?
Du minskar risken att få herpes i underlivet om du undviker att ha sex/oralsex med någon som har en pågående infektion. Men eftersom viruset även kan smitta utan ett pågående skov (dock liten risk) så kan du bli ändå smittad. Kondom skyddar bara om den sitter ovanpå blåsorna.
Att ta virushämmande läkemedel före sex med en person som har herpes i underlivet ger inte något säkert skydd mot att få herpes.
Torka ut herpesblåsor - går det?
Ja, det finns mycket du kan göra för att snabbare läka ett skov och torka ut dina blåsor.
Antiviral medicin kan hjälpa om du börjar i tid men det finns även andra mer skonsamma alternativ som vi skriver om i vår e-bok Bye bye herpes!.
Exempelvis kan du testa att smörja på lite kokosolja med en droppe tea tree olja (applicera med en tops alternativt rena fingrar) för att snabbare torka ut ditt skov.
Kan man bota herpes?
Det korta och brutala svaret är: Nej, man kan inte bli av med herpes. Det finns inget botemedel mot herpesvirus idag, så har du en gång blivit smittad så bär du på viruset i kroppen resten av livet. Forskningen kring herpesvaccin sägs gå framåt, men det finns ännu inget lanserat.
Viktigt att poängtera är att det går att mildra utbrott samt förebygga nya med antiviral medicin men också med andra mer naturliga medel.
Vi har skrivit en modern och life-changing e-bok (Bye, bye, herpes!) om vad du kan göra med kost, örter, mindfulness för att läka skov samt undvika att få nya. Som vi önskade att den här information fanns på en och samma plats när vi fick herpes!
Hur får man bort herpes?
Viruset kan man inte bli av med, det kommer alltid ligga latent i kroppen. Men det finns otroligt mycket du kan göra själv för att undvika nya skov! Läs allt om hur i vår Bye, bye, herpes! e- bok. Vi skriver bland annat om örter som Citronmeliss och Moringa som kan fungera lika effektivt som antiviral medicin. Boken innehåller även vilken mat du helst bör äta samt vilken kost du bör hålla dig borta från, och mycket, mycket mer.
Hur kan jag lindra herpes?
Det finns en massa saker du kan göra själv för att lindra ditt skov. Läs allt om hur i vår Bye, bye, herpes! e- bok. Vi skriver bland annat hur du kan äta för att lindra din ångest, dina utbrott
Smittar könsherpes alltid?
Herpes smittar mest i samband med symtom, men är man bärare av viruset kan man även smitta när man är besvärsfri. Det vanligaste är att man blir smittad av en person som inte har aktuella besvär. Kondom är inget säkert skydd, då den endast skyddar om den sitter ovanpå blåsorna.
Det är helt ärligt svårt att skydda sig mot könsherpes. Under pågående utbrott är bästa sättet att undvika smitta att avstå helt från kyssar och sex (alla sexuella aktiviteter som innefattar kroppsvätskor och hudkontakt).
Smittar herpes när man inte har blåsor?
Har du blåsor, sår eller utslag är sannolikheten att smitta väldigt hög, men man kan smitta utan blåsor. Är man bärare av viruset kan man alltså smitta också när man är besvärsfri. Det vanligaste är att man blir smittad av en person som inte har aktuella besvär. Så har du eller din partner herpes finns det en viss chans att det smittar även när det inte finns några blåsor.
Hur gör jag ett herpes test?
Ofta är en herpesinfektion så typisk att en läkare inte behöver ta något prov för att säkerställa en diagnos, den kan alltså oftast fastställas enbart genom beskrivning eller undersökning av de upplevda symtomen och besvären.
I vissa fall kan läkaren ta ett prov från blåsorna med en bomullspinne från sårvätskan. Det kan ömma lite, men gör för de flesta inte ont.
I Sverige erbjuds sällan blodprov för att fastställa en diagnos, men vid speciella fall kan det göras. Det kostar dock landstinget extra pengar och är ofta inte nödvändigt. Kommunicera dina önskemål och behov med din läkare, då det inte är alla mottagningar som tar emot och testar patienter som inte har besvär eller pågående symtom.
Kan man förebygga herpes?
Vi har tyvärr inget tydligt svar på det. Herpes smittar mest i samband med symtom, men är man bärare av viruset kan man även smitta när man är besvärsfri. Det är det vanligaste sättet att få det, av en person som inte har aktuella besvär.
Kondom kan ge ett visst skydd men bara om den sitter direkt över blåsorna, många gånger sitter skovet på huden runt genitalierna så det är inget 100% skydd.
Genom att alltid berätta för din nya partner att du har herpes ger du iallafall hen chansen att ta ett aktivt beslut.
Huskur mot herpes - finns det?
Ja, massvis! Så många att vi helt enkelt bestämde oss för att skriva en hel bok om ämnet. Antivirala örter, mindfulness övningar, kost, kosttillskott som L- Lysine är några av huskurerna vi skriver om, för att nämna några. Vill du veta allt om hur du kan läka på naturlig väg kan du ladda ner Bye, bye, herpes!
Hur får man herpes i underlivet?
Herpes i underlivet överförs framförallt genom sex, oralt eller vaginalt. Risken att sjukdomen överförs är störst om du eller någon du har sex med har blåsor eller sår. Men den kan också överföras om man inte har några symtom.
Kan man få munherpes i underlivet?
Ja. Herpes runt munnen orsakades förr nästan bara av typ 1 som munsår eller blåsor runt (eller i) munnen, men idag är HSV 1 en vanlig orsak även till herpes i underlivet vilket smittar genom oralsex.
Går det få herpesvirus på huden?
Ja, du kan få herpes på huden i och runt din yoni, men även vid ändtarmsöppningen, på skinkorna eller låren. En del får också herpes på andra delar av kroppen såsom knän, fingrar och händer.
Kan man få herpes mellan skinkorna?
Ja, det kan man! Nervtrådarna i underlivet, ljumskarna och övre delen av låren sitter ihop vilket innebär att du kan få utbrott i och omkring yoni, i urinröret, på insidan låren, omkring och vid ändtarmsöppningen, samt på och mellan skinkorna.
Kan man få herpesvirus i hjärnan?
Ett nyfött barn kan under förlossningen (eller första tiden efter) bli smittad av mamman med en herpesinfektion som i väldigt sällsynta fall är så pass allvarlig och besvärlig att den sprider sig till hjärnan- så kallad neonatal herpes simplexencefalit.
Hur många har herpes i underlivet?
Många! Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) så är det ca 417 miljoner människor i åldern 11-49 år världen över som är smittade med typ 2 (genital herpes).
Könsherpes är även mycket vanligt i Sverige. Det är den näst vanligaste könssjukdomen efter kondylom och cirka 30-40% beräknas vara smittade.