top of page

Mens & Menscykeln

I det här avsnittet kan du läsa om mens och menscykeln, hur lång den är, vad du kan tänka på i de olika faserna osv.

Snabblänkar:

Menscykeln- Hur lång är den

Hur ser menscykeln ut

Menscykeln och de 4 årstiderna

Kost, mindfulness och träning i varje fas av din menscykel

Könsherpes: Text
Menscykeln- hur lång?

Menscykeln- hur lång är den?

Menscykeln räknas från första dagen du blöder fram till första dagen i nästa menstruation. I genomsnitt varar den omkring 28 dagar, men kan variera mellan 21-35 dagar. Ungefär mitt i cykeln sker ägglossning, kring dag 14 dagar efter mensens första dag, men det kan variera.

Regelbunden mens betyder att din mens kommer med jämna intervall på runt 25-32 dagar. Tiden kan variera upp till fyra dagar utan att menscykeln anses vara oregelbunden.

Du kan inte på naturlig väg påverka längden på din menstruationscykel då denna styrs av hormonerna i kroppen. En del har en längre cykel och andra har en kortare. 

 

Med mediciner går det att påverka både menscykelns längd och din ägglossning men vi uppmuntrar dig till att läsa mer och testa vad du kan göra på egen hand med kost, träning och mindfulness innan du tar till starkare hormoner och mediciner för att balansera din menscykel. 

Hur ser menscykeln ut

Hur ser menscykeln ut och vad har menscykeln för faser? 

Vår menscykel (även kallad för vår mooncycle då ”mensis” betyder månatlig på latin) är runt 28 dagar- precis som just måncykeln och ofta blöder vi runt nymåne eller fullmåne- har du koll på vid vilken måne du blöder just nu?

En menscykel kan variera mellan cirka 25-32 dagar och fortfarande anses som “normal” så oroa dig inte om din mens är lite tidig eller sen.

En kvinna genomgår genom sin menstruationscykel i olika månenergier (nymåne, halvmåne, fullmåne). Dessa är i sin tur kopplade till olika årstider (vår, sommar, höst och vinter). Tidigare var denna koppling mellan kvinnor och månen en del av kultur och seder så flickor fick denna förståelse om sig själva, sina kroppar och sin menstruation. De uppfattade det som “heligt”, inte smutsigt, irriterande eller skamligt att få sin mens/moon som tyvärr ofta är fallet idag.

Idag tenderar vi kvinnor i västerländska samhällen att inte vara uppmärksamma på förändringar i känslor och energi vi upplever under cykeln. Vanligtvis försöker vi leva som om vi inte vore påverkade av våra faser (väldigt maskulint tänkande), och det innebär förlust av välmående och slöseri med all potential som finns i kopplingen mellan kvinnor och månen. Det finns så mycket vi kan göra för att ta hand om vår menscykel med bland annat kost, träning och mindfulness och genom att lyssna på vår kropp och ge den vad den behöver.

Genom att dra nytta av naturens påverkan, till exempel hur kroppen reagerar på månens faser under olika tider i månaden kan vi lära känna våra kroppar bättre- spännande va!?

Oavsett om du tar till dig av det spirituella synsättet eller inte, så sker det biologiska och hormonella förändringar under menscykeln som vi kan påverka. Vi har alla så mycket att vinna på att jobba med kroppen istället för att motarbeta eller ignorera den, vilket i alla fall vi gjort större delen av våra liv.

Förr i tiden var den naturliga rytmen för varje kvinna att menstruera under nymånen och ha ägglossning under fullmånen- de dagarna då månen sken som starkast mot jorden sammanföll med kroppens högsta östrogennivåer. Innan elektriciteten uppfanns så var månen en av de starkaste ljuskällorna och det var mer naturligt för mänskligheten att förstå den naturliga kopplingen med månen och dess energi. 

Nuförtiden finns det så mycket konstgjort ljus, hormonrubbande blåljus från konstant dator och telefonanvändande, gatulampor etc att det blir nästan omöjligt att följa månens ljus och cykel. Konstgjort ljus påverkar den naturliga kvinnliga cykeln och förvirrar dess känslighet och biologiska rytm.

Menscykel och 4 årstider

Menscykeln och de 4 årstiderna

Vi älskar jämförelsen mellan vår menscykel och de 4 årstiderna.

Vår menstruation (moontime) är alltså kroppens "vinter", då vill vi hålla oss hemma och ta det lugnt- sova och vila är högsta prio och vi bör äta varma grytor och soppor samt dricka mycket varma drycker.

 

Tar vi hand om och lyssnar på vår kropp under kroppens vinter kommer vi ut i "våren" och har en sprudlande energi, glow och livsglädje.

Kroppens "sommar" är dagarna runt vår ägglossning och då är vi oftast på topp och det är fantastiska dagar att planera in events, dejter, och varför inte en längre tantrisk lovemaking session. Vi har mer energi och det är en perfekt tid att vara social men även att dra igång nya projekt.

Veckan innan vår moontime är det "höst" och då är det en bra idé att börja sakta ner, ställa in planer, förbereda lite grytor osv så vi verkligen kan ta det riktigt lugnt under när "vinter" kommer (alltså mensen). Men i dagens moderna och maskulint drivna värld är det svårt att sakta ner och verkligen lyssna på vår kropp när vårt jobb, familj, vänner, sociala medier och ett non stop görande konkurrerar om vår uppmärksamhet i princip dygnet runt.

 

Detta skapar såklart stress och den stressen kan bland annat yttra sig i de så kallade PMS symtomen. Vi ska inte behöva lida av PMS men det har blivit så normaliserat att vi ofta bara anpassar oss till att må skit dessa dagar utan att riktigt ifrågasätta vad det är vår kropp faktiskt kommunicerar med oss. Om vi lyssnar på våra kroppar och saktar ner, tar hand om oss med rätt kost, träning och mindfulnessövningar har vi kommit en lång bit på vägen till ett bättre (under)liv.

Det är en hel vetenskap i sig hur vi kan äta för att ta hand om vår kropp och vi kommer djupdyka mer i det under 2021, men här kommer lite generella tips om mat och träning i våra olika årstider. Det bästa är att lyssna på din kropp och följa det som känns bäst dag för dag då det inte finns en one-solution-fits-all till ett bättre välmående.

Vi vill poängtera att grunden till vår (hormon)hälsa sitter i tarmen så det är A och O att ta hand om den alla dagar i månaden. Probiotika, fermenterad mat och dryck, samt prebiotika för att mata probiotikan är en bra början.

 

Du kan läsa allt om pro- och prebiotika i båda våra e-böcker och här tipsar vi om våra favoriter.

Viktigt att notera är även att stress, alkohol, socker och koffein är stora bovar i vår hormonella hälsa så har du problem med dina hormoner och/eller din menscykel är detta det första att se över.

​​

Kost, mindfulness, träning

Kost, mindfulness och träning i varje fas av din menscykel

Vecka 1/Fas 1 (dag 1–7) Menstruation. Nymåne. Vinter

Energi: Samma dag som du får din mens börjar din nya cykel på dag ett, precis som månen (som framträder igen efter att ha varit osynlig från jorden). 

Detta är den den mörkaste fasen, fasen av tystnad, introspektion och ensamhet. En kvinna i denna fas vill vara lugn- så interaktion med världen utanför kan vara irriterande- kan du relatera?

 

Östrogen- och tesosteronnivån är som lägst på mensens första dag, vilket gör det naturligt att din energi och ditt humör kan vara lågt. Det är helt naturligt om du inte vill vara ute bland folk, så sätt gränser för din egen skull, du måste inte tacka ja till alla sociala tillställningar. Begränsa ditt umgänge i den mån du kan och vill. Fokusera på att ta hand om dig själv och att sätta din intention för den kommande cykeln. 

 

Bara timmar efter att mensen kommit igång ökar östrogenet vilket boostar frisättningen av lyckohormonet seratonin, så humöret och eventuella PMS-besvär kan redan kännas bättre. Östrogen- och testosteronnivå ökar sedan stadigt dag för dag och mot slutet av din mens kan det bidra till att du känner dig piggare och mer fokuserad.

 

Ligg gärna kvar i sängen extra länge de första 2 dagarna, det sägs ha en bevisad anti-age-effekt inom den kinesiska medicinen och det kommer göra att du kommer ut till "våren" som pånyttfödd rent energimässigt. Ack så svårt att ligga kvar i sängen med familj, jobb osv men försök jobba hemifrån och ta det riktigt, riktigt lugnt. För gärna dagbok över hur du mår jämfört med en tidigare månad där du inte stannade i sängen dag 1-2 och observera om märker någon skillnad. 

Reflektera gärna över vad som inte fungerade så bra föregående månad och fundera över vad du vill ha mer av i ditt liv just nu. Din mens är ett resultat av månaden som gått. Mycket stress kan till exempel ge en kraftigare blödning eller förskjuten mens, på grund av att hormonbalansen har rubbats. Meditera och skriv därefter ner allt som kommer upp efter att du avslutat stunden i stillhet. Lyssna på din intuition den här veckan då den är som mest spot on dessa dagar- vår mens är vår superpower! 

Kom ihåg att lyssna på din kropp denna vecka – när du är trött ska du vila. När du är hungrig ska du äta. Och när du vill prata om dina känslor ska du göra det. Det kan låta som väldigt enkla saker, men det är ofta sånt som vi glömmer. Det är viktigt att komma ihåg att vår kropp påverkar vårt sinne och vice versa.

 

Du kan få mensvärk under de första dagarna av blödningarna, eller känna dig lite trött, nervös eller lättirriterad. Dina bröst kan kännas mycket tunga och/eller ömma. När testosteronet ökar under veckan kan sexlusten växa sig starkare och orgasmer kan hjälpa till mot mensvärk- yay!

 

Din mens ska helst vara i runt 4-5 dagar. Är den kortare kan det bero på näringsbrist och är den längre kan det göra din kropp uttömd på energi så håll koll på hur länge du blöder för att läsa av din kropp om det är något som behöver balanseras.

 

Kost och örter: Varm och hemlagad mat som näringsrika soppor och grytor är bra att äta här. Inkludera mycket rotfrukter- sötpotatis är en favorit hemma hos oss.

Järnrik mat är superviktigt att få i eftersom du förlorar järn med mensblodet. Äter du kött är detta en bra vecka att unna sig en lokal, hormon- och antibiotikafri köttbit och se till att äta det tillsammans med C-vitaminrik mat som hjälper till med järnupptaget (kyckling, fisk och ägg är också bra animaliska källor till järn). Är du vegan eller vegetarian är spenat, bönor och linser bra källor för järn (se till att blötlägga bönor över natten innan tillagning).

Kelp/sjögräs, pumpafrön, nötter, råris är också bra att få i sig den här veckan likaså grönkål, spenat och svamp.

Frukt och grönt med mycket vatten i kan hjälpa till med uppsvälld mage och kramper.

Undvik socker och processad mat.

 

Nässlor, hallonblad, rödklöver och citronmeliss är bra örter att göra en infusion på under den här veckan och ingefära och rosmarin kan hjälpa till med kramper.

Koffein minskar järnupptaget och kan öka risk för kramper så kör hellre en eller flera av dessa örtinfusioner (nässlor, hallonblad, rödklöver och citronmeliss). Skippa helst kaffe och andra drycker med koffein om det går, och drick massvis med vatten!

Vi älskar att dricka kakao varje dag i månaden men den är extra bra att dricka i denna fas pga sina höga värden av magnesium och järn. Här kan ni beställa den mest fantastiska kakaon från ett kvinokollektiv i Guatemala-världens mest potenta superfood. Så mycket bättre en att äta processad choklad med socker och andra tillsatsämnen.

 

Bra att veta: Fyll på med näring i stället för att plocka bort, det känns mentalt mycket snällare mot kroppen och sinnet än att ge dig själv förbud. Försök också att lista ut vad det är din kropp egentligen behöver och vill ha, exempelvis om du har craving på choklad så har du kanske brist på magnesium. Testa att dricka en kopp ren kakao (rik på magnesium) först och är du fortfarande sugen på choklad efteråt så tar du en bit. Eller om du exempelvis är sugen på chips så kan det bero på att du är uttorkad och din kropp vill åt saltet som hjälper till att binda vätska i kroppen. Testa först att använda havssalt på din mat och ät gärna lite spenat som kan hjälpa till att bli av med saltsuget, samt drick vatten. Är du fortfarande sugen på chips efter en mer näringsrik måltid så ät några chips.

Träning: Att röra på sig är viktigt i alla faser, även när kroppen känns seg och du har mensvärk, trots att du inte känner för att kliva upp från soffan. Vad vill din kropp träna just nu? Känn efter om det är ett högintensivt pass eller något lugnare som passar bäst. Oavsett vilket så ökar rörelsen kroppens blodcirkulation och det hjälper till att ta hand om mensvärken. Vi föredrar en lång promenad i naturen eller ett lugnare yoga pass som som yin yoga, restorative eller yoga nidra. Att röra på sig är viktigt pga blodcirkulation men lyssna på din kropp och kör inte ut dig. 

 

 

Vecka 2/Fas 2 (dag 8–14) Första veckan efter mens. Halvmåne. Vår

Energi: Veckan efter menstruationen motsvarar "våren", det vill säga förnyelse och en ökning av den fysiska energin. Det är en övergångsfas mellan menstruation (mörker, vinter) och ägglossning (ljus, sommar). Därför är detta perfekta dagar att påbörja projekt som tar form under denna fas.

Det är nu vi kan ha förhöjda analytiska förmågor, koncentration och planeringsfärdigheter. Mentalstyrka styr och tankarna är tydligare. Känslorna är mer stabila och livsenergin på topp. Under halvmånen behöver en kvinna mindre vila och är mer säker i sig själv.

Om du inte tagit hand om dig själv under din mens (vinter) och vilat så finns det en stor chans att du kommer ut i våren och fortfarande känner dig trött och tömd på energi.


Energin stiger i takt med att nivåerna av östrogen och progesteron (även kallat gulkroppshormon) i kroppen går upp! 

 

Några dagar innan ägglossning är östrogenet som högst. I den här fasen har du i regel mer energi, känner dig extrovert och attraktiv. Passa på att träffa folk, gå på dejt och brainstorma idéer till nya projekt, eftersom östrogenet även påverkar hjärnan så att du blir mer kreativ. 

 

Din libido (även kallad sexualdrift) kan ha ökat och sexlivet är rent generellt som allra hetast just nu. Du har i regel lättare till upphetsning till din partner, en okänd person på stan eller kanske till livet självt- någon som kan relatera?

 

Det kan kännas extra kul med dejting nu och den där kollegan på jobbet ser plötsligt riktigt het ut. Både testosteronet och östrogenet är alltså högt vilket kan göra det lättare att få orgasm – som dessutom kan vara intensivare nu!

 

Om du har intalat dig själv att du inte klarar av något så kommer nu perioden när du troligtvis känner att du faktiskt kan göra det- you go girrrl.

Kost och örter: I den här fasen behöver vi inte lika många kalorier som under våran "höst" och "vinter". Fokusera istället på mat som får dig att känna dig lätt och energifylld med mycket fokus på grönsaker, frukt och allt fermenterat såsom miso, surkål, kefir och yogurt med probiotika. Det är fantastiskt för att boosta din tarmhälsa och allmänt höja din vibration i kroppen (95% av lyckohormonet serotonin skapas i tarmen).

Kombucha kan vara bra men en shot om dagen räcker då de du hittar i butiken oftast är fulla av socker. Kan du istället fermentera själv hemma är det magiskt då bakterierna i fermenteringen anpassar sig till vad du behöver- så intelligenta är dem!

Andra bra råvaror för denna fas är linfrön, avokado, broccoli, zucchini, lax och bovete.

Vill du göra en cleanse, detox eller någon typ av fasta är det här bästa tiden i månaden att göra den på.

Bra att veta: Du får visserligen en extra hormonkick under den här tiden, men du har också lättare att få ångestattacker på grund av stigande östrogen. För att hålla ångest borta kan det hjälpa att dra ner på koffein och andra stimulerande drycker, samt prioritera vila och avslappnig emellanåt.

Träning: Nu när du känner dig lättare i kroppen är det en perfekt tid för högintensiv träning, löpning, intervaller, dans och att testa nya träningsformer. Du kan jämföra med känslan under naturens årstider, på våren åker löpskorna ner från hyllan och vi är gärna ute och träffar folk så gruppträning är en bra ide under den här veckan.

Vecka 3/Fas 3 (dag 14–21)  Ägglossning. Fullmåne. Sommar

Energi: Inför ägglossning har vi ofta hög energi, sexlust och kreativ energi. Det här är tiden att vara social, planera in events och viktiga möten då vår kommunikation är on point! Vi känner oss snygga och on top of the world.

Om du dricker alkohol är det här bästa tiden i månaden då den sägs göra minst skada och du kan lättare förbränna den än under din vinter.

Ägglossningen är den uttryckliga, sociala, empatiska och strålande fasen. Vi är nu mer förmögna att ge vika för vad vi älskar. Det är en period när kvinnan är mer fertil, vilket är varför det är en fas full av energi och vitalitet. Det är faktiskt en fertil fas i alla aspekter av livet: arbete, personligt liv, familjeprojekt osv

Under denna period ökar självsäkerheten och självförtroendet såväl som sexlusten. Om du planerar att bli gravid är detta tiden att köra på.

Och om du vill undvika att bli gravid ska du vara mer försiktig den här veckan, använd skydd och låt inte din partner komma i dig (även med kondom).

 

Östrogenet och testosteronet är på topp och du behöver få utlopp för energin det skapar! Fasen är uppdelad i två delar: 1. Peak/ägglossning och 2. början på en dipp då man efter ägglossningen kan känna sig seg och hängig på grund av att progesteronnivån i kroppen stiger.  Många pendlar från att ena dagen känna sig som en superhjälte till att nästa dag vara helt dränerad. Mot slutet av veckan ska du se att hormonerna förhoppningsvis stabiliserar sig och ger dig en känsla av lugn och balans. Det kan jämföras med sensommaren då det fortfarande blommar ute men hösten börjar göra sig påmind. Om du inte har blivit gravid så ställer kroppen in sig på att den inte blev befruktad och gör sig av med det som skulle ha blivit ett foster. Om vintern handlar om relationen till dig själv, är sommaren tiden för våra relationer till andra. Fysiskt, känslomässigt och sexuellt sett är du på menscykelns topp så passa på att njuta av solskenet som sommaren ger dig hormonellt!

Efter ägglossningen kan ägget leva i ca 12–24 timmar och spermierna kan överleva i flera dagar. Sannolikheten att bli gravid är som störst dagen före och samma dag som du har din ägglossning. Många tror att ägglossningen sker på dag 14, men den faktiska tidpunkten för ägglossningen kommer att variera beroende på hur många dagar din menstruationscykel är.

Kost och örter: I den här fasen är det lättare för kroppen att ta upp färskpressade juicer. Kombinera med proteinrik mat, som fisk, quinoa, havre och bovete (som du först blötlägger för att kunna tillgodogöra dig näringen).

Gröna blad, grönkål, nötter och mycket raw food ger bra tillskott av fibrer och matar de goda tarmbakterier. Bär som hallon, blåbär och jordgubbar är extra bra att äta dessa dagar.

Du kan även förbereda matlådor inför nästa fas då energin blir lägre igen.

 

Rödklöver, maskros, shatavari och maca är bra örter och superfoods att inta under den här perioden.

 

Träning: Om du har ett träningsprogram på fyra veckor kan du se sommarfasen som en bootcamp-vecka, då kroppen är redo att ta i lite extra (för att sedan behöva lite lugnare tempo). Högintensiv träning är bra om du gillar det och det kan även vara en bra tid för lagsport eller parträning då vi är som mest sociala.

Bra att veta: En mans cykel varar i 24 timmar (med testosteronet som högst på morgonen) där varje dag är relativt lik den andra, medan en kvinnas cykel varar i genomsnitt 28 dagar och fysiologiska förändringar sker beroende på var i cykeln hon befinner sig. Det är alltså inte optimalt för alla oss med en yoni att ha ett “manligt träningsschema” som utgår från att du mår ungefär likadant varje dag,  utan superviktigt att träna och äta utefter vart du är i din cykel.

En annan härlig träningsform är lovemaking och det här är den perfekta tiden att planera in en eller fler längre lovemaking sessions men skydda dig som sagt om du inte vill bli gravid!

 

Vecka 4/ Fas 4: Hösten. Avtagande halvmåne. PMS vecka för många

Energi: Nu är det tid att börja förbereda inför kommande "vinter" (mensen), avboka planer, dra dig mer inåt och fyll kyl/frys med färdiglagade matlådorna så att du kan chilla när vintern kommer.

För en del innebär detta PMS-veckan (premenstruellt syndrom), eftersom östrogen, testosteron och progesteron rasar i botten, vilket ofta resulterar i ett ovanligt dåligt humör. 

Hormonkurvan är som en berg- och dalbana med östrogennivåer som först stiger och sen dippar så ditt humör kan bli oberäkneligt. Många märker av det här känslomässigt genom att bli osäkra och förvirrade. Bli inte förvånad om du plötsligt blir irriterad av något som en vän äter och smaskar (även om det inte har stört dig förut) eller om du skriker högt när du missar bussen.

Om du varje månad känner ångest över exempelvis en vänskap eller ditt jobb, vifta inte bara bort det som en “PMS-grej” utan fundera över vad PMS:en försöker säga dig? Mycket av det som hänt känslomässigt och spirituellt tidigare under månaden kan komma upp nu och i den här fasen är du tillräckligt grundad för att kunna ta tag i problemen. Det är en fin vecka för rutiner, organisering och att styra upp i livet.

Bra att veta: Du kan få svårt att sova, huvudvärk och migrän när östrogenet sjunker. 

Kost och örter: Ofta kan vi få cravings i denna fas, döm dem inte utan känn vad du är sugen på och analysera. Är du sugen på choklad är det ex ofta pga brist på magnesium eller B vitamin osv. Vår kropp kommunicerar alltid med oss så det gäller att tuna in och lyssna och ge den vårt bästa tänkbara alternativ för att stilla vår craving.

Vi behöver runt 250 kalorier mer under vår höst och vinter och gärna genom långsamma kolhydrater som fiberhavregryn, råris, grovt bröd och quinoa. Mycket rotfrukter, som du med fördel kan rosta och baka är toppen i den här fasen såsom vår personliga favorit sötpotatis- rotfrukter är också fantastiskt bra när du är sugen på kolhydratrika men näringsfattiga livsmedel som bröd och pommes frites.

Annan bra mat är bär, broccoli, blomkål, grönkål, gurka, squash, nötter, sesamfrön och dadlar.

Ekologisk, lokal kyckling och viltkött är bra källor till protein om du äter fisk/kött.

Ashwaganda, helig basilika och ingefära är bra örter/rötter att dricka den här tiden i månaden. Likaså en varm golden Mylk (gurkmeja latte).

Undvik processad mat och allt som gör magen uppblåst, exempelvis kolsyrade drycker.

 

Grundande mat som stöttar levern och låga östrogennivåer. Ät mycket sötpotatis, pumpa och rödbetor som du lägger i varma soppor och grytor.

 

Träning: Det råder delade meningar om man ska ta det försiktigt eller köra på i den här fasen så vårt svar är att lyssna på din kropp.

Under PMS menar många att man ska ta det försiktigt rent fysiskt, men när kroppen bär på frustration och ångest kan det snarare vara bra att utmana den med lite hårdare träningspass, som svettframkallande boxning till exempel. Du vill undvika stagnation i kroppen, så att du inte har extra mycket att bära på inför mensblödningen och den nya cykeln. Vår läkarvän Lexx tipsar om att verkligen svettas den här veckan så vi kan få ut hormonerna ur vårt system. Men forskning 

Relaterad läsning:

Nyhetsbrev
bottom of page