top of page

Munherpes (munsår)

I det här avsnittet kan du läsa allt om munherpes. Munsår beror väldigt ofta på det vanliga herpes viruset (även kallat Herpes Simplex Virus, förkortat HSV) men du kan ha sår runt munnen utan att det är herpes.

Snabblänkar:

Vad är munherpes

Hur många har munherpes

Så smittas herpes runt munnen

Symtom och placering

Första utbrottet

Återkommande munsår

Undersökning

Går munherpes att bota?

Behandling av munsår

Vad kan jag göra själv

Skammen kring munherpes

Bilder på munherpes

Graviditet och herpes runt munnen

Nyfödda barn och munherpes

Vanliga frågor om munherpes

Könsherpes: Text

Köp vår e-bok om hur du läker din herpes

I vår 100-sidiga e-bok Bye, bye, herpes! skriver vi allt om hur du på naturlig väg kan behandla pågående utbrott samt förebygga nya utbrott. Komplett guide för munherpes (munsår) och könsherpes. 

MH- Vad är munherpes

Vad är munherpes (munsår) 

Herpes är ett virus som kan förekomma runt din mun, läppar, i och runt näsan och visar sig oftast som blåsor, sår eller utslag. Det kan även förekomma i och runt underlivet.

 

Herpes är en ofarlig, men kronisk sjukdom, vilket innebär att det inte finns något botemedel om du en gång blivit smittad.

 

Munsår beror väldigt ofta på det mycket vanliga herpes viruset (även kallat Herpes Simplex Virus, förkortat HSV) men du kan ha sår runt munnen utan att det är herpes.

Det finns två typer av herpesvirus, typ 1 (HSV 1) vanligen kallad munherpes och typ 2 (HSV 2) vanligen kallad könsherpes. Du kan bära på båda typerna samtidigt.

De flesta som har typ 1 vet inte ens om att de bär på viruset, då det kan ligga vilande (latent) i kroppen utan att ge munsår, vilket gör att det enkelt sprids vidare.

På den här sidan skriver vi allt om herpes runt munnen. 

Vill du läsa mer om könsherpes?​​​​

MH- hur många har

Hur många har munherpes

Ofantligt många! Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att omkring 3,7 miljarder av jordens befolkning har typ 1 (och omkring 0,5 miljarder personer bär på typ 2). 

I Sverige har så många som omkring 80 % av invånarna någon av typerna och vanligast förekommande även här är typ 1, som de flesta blir smittade av redan som barn genom pussar av någon i familjen eller släkten.

MH- Så smittas munherpes

Så smittas herpes runt munnen

Herpes smittar när hud eller slemhinnor kommer i direktkontakt med sekret i en herpesblåsa eller utslag. Typ 1 som är den vanligaste virustypen orsakar oftast herpes runt munnen är idag även den vanligaste orsaken till herpes i underlivet.

 

Typ 1 smittar oralt, det vill säga mun-mot-mun eller mun-mot-kön, så undvik att pussas, kyssas, ha oralsex eller dela lypsyl/läppstift etc. när du själv eller någon annan har munsår med blåsor.  

Typ 2 ger oftast besvär i eller runt din yoni, och det är ovanligt att typ 2 sprider sig till munnen, men det kan hända. Du kan då få herpes i svalget, vilket ger symtom som liknar halsfluss och kan göra väldigt ont.

 

Båda typerna kan smitta även andra delar av kroppen, som exempelvis händer och knän, i sällsynta fall också till ögat. Peta därför aldrig med dina fingrar i ögonen under ett skov för att minimera risken att det sprids.

Herpes är som mest smittsamt de första dagarna, när du har blåsor, sår och utslag. När blåsorna efter några dagar har börjat torka in och en sårskorpa har bildats så är det mindre risk att du smittar, men du kan kan överföra viruset till andra utan att själv ha några symtom eller tecken på utbrott (så kallad asymtomatisk spridning). 

Du kan ha herpes latent i kroppen utan att få några munsår, det gör att många inte vet om att de har viruset och därmed kan sprida det vidare. 

 

De allra flesta blir smittade av munherpes redan som barn genom pussar av någon i familjen eller släkten, och får så lindriga symtom genom livet att de inte ens vet om att de bär på viruset.

MH- symtom & placering

Munherpes symtom och placering

Det vanligaste symtomet på herpes är att du får munsår på läpparna, omkring munnen, i och/eller runt näsan. Vanligen med ömmande och vätskefyllda blåsor och ofta med svullnad och smärta runt området.

 

Andra symtom är att huden kan:

 

-Klia (rör dock inte ditt skov, hur lockande det än är att pilla.)

-Bli röd och svullen

-Göra ont och kännas öm

-Kännas stickande och pulserande

 

Efter några dagar bildas små vätskefyllda blåsor, som ofta sitter i grupp. Blåsorna torkar sen ut och blir som små skorpor som sen läker oftast runt en vecka eller två.

 

Viruset kan även orsaka blåsor i munnen, men blåsor i munnen beror inte alltid på herpes. Om du har små blåsor och sår i munnen som ofta kommer tillbaka kan det vara något som kallas afte. Såren är ofta gulaktiga och kan precis som herpesutslag göra ont. De smittar inte och läker av sig själva.

 

Blåsor i munnen kan också vara så kallade höstblåsor eller feberblåsor. Men har du blåsor utanpå/runt din mun är det troligtvis herpes. 

MH- första utbrottet

Munherpes första utbrottet

Det brukar ta mellan ett par dagar och ett par veckor från att du har blivit smittad tills du får de första symtomen. Det kan dock ta mycket längre tid än så, därför kan det vara svårt ibland att veta exakt från vem du blivit smittad.

 

Infektionen är oftast mest besvärlig första gången och första gången du får herpes är det vanligt att få feber.

 

En del är lyckligt lottade och märker inga symtom alls. Andra får förutom blåsor eller smärtsamma sår runt munnen även ont i halsen och svullna lymfkörtlar vid sin primärinfektion (förstagångsinfektion). 

Det kan ta upp till tre veckor innan symtomen helt försvinner, men det finns mycket du kan göra själv för att påskynda läkningen. Ladda ner vår e-bok Bye, bye, herpes! och läs mer om hur du på naturlig väg kan lindra smärtan och läka såren. 

MH- återkommande utbrott

Återkommande munsår

Ungefär var tredje person som smittats med viruset får munsår vid upprepade tillfällen och besvär med återkommande skov (även kallat utbrott). 

 

Det första året efter att du blivit smittad är det vanligt att få flera nya utbrott. Antalet skov brukar sedan minska med tiden. När du får herpes på nytt är symtomen ofta dock lindrigare och försvinner snabbare än vid första tillfället, oftast inom en vecka.

 

Men exakt hur ofta eller jobbiga skov du får varierar från person till person. En del får alltså inga återfall, medan det för många kommer munsår i samband med exempelvis nedsatt immunförsvar, trötthet, menstruation, andra infektioner eller stress. Ibland kommer besvären utan att det finns någon tydlig orsak.

 

Vissa får även munsår av att vara i solen. Gäller det dig kan det hjälpa att använda en solhatt/keps, solkräm eller solstift för att skydda huden och läpparna, för att undvika att ett nytt utbrott triggas igång.

 

Om du känner en pirrande och pulserande känsla i läpparna eller huden kring munnen är det ett vanligt första symtom på att ett munsår är på gång, då är det viktigt att agera snabbt!

Antivirala tabletter eller ännu bättre (enligt oss) antivirala örter, kosttillskott och ändrad kost (med exempelvis ökat intag av aminosyran L-Lysin) kan avväpna eller förkorta ett skov.

 

Vi skriver allt hur du kan påskynda läkning av ett utbrott samt hur du förebygger nya i vår kompletta e-bok Bye, bye herpes!

 

Värt att veta är att om du redan är smittad med viruset kommer det inte tillbaka av att du kommer i kontakt med en annan persons munsår, genom att exempelvis pussa någon med pågående utbrott.

Ju äldre du blir desto mer sällan brukar också frekvensen av skoven komma- alltid något!

MH-undersökning

Undersökning munherpes

Vanligtvis räcker det att en läkare tittar på munsåret och att du beskriver dina symtom för att konstatera att du har fått en herpesinfektion.

 

Läkaren kan också ta ett prov med vätska från en blåsa, för att se om den innehåller virus. Det görs med hjälp av en bomullspinne.

I vissa fall kan du även få lämna ett blodprov. Det gäller bland annat om du är gravid.

MH- går munherpes bota

Går munherpes att bota?

Det finns tyvärr ingen behandling som tar bort viruset ur kroppen, det är en kronisk sjukdom som finns kvar i din kropp för resten av livet.

 

Det kan kännas som en föga tröst, men kom ihåg att det i alla fall en ofarlig sjukdom, även om det kan vara psykiskt jobbigt och påfrestande att bära på viruset.

Vi vet precis hur det känns att få en livslång diagnos, och har du i närheten lika mörka tankar som vi när vi fick reda på det så boka in en coaching-session med oss omedelbums! Du är inte ensam!

MH- behandling

Munsår behandling

Det finns otroligt mycket du kan göra själv för att behandla och förebygga munsår, vi har skrivit en hel bok! I Bye, bye, herpes! ger vi dig en massa tips på hur du tar hand om din kropp, stärker immunförsvaret och jobbar med din mentala hälsa. Allt hänger ihop, kropp, själ och sinne och generellt gäller det att stärka immunförsvaret och minska stress för att öka kroppens motståndskraft.

 

Vill du äta antivirala mediciner som är virushämmande får du det utskrivet av en läkare. Det finns antivirala krämer och särskilda plåster som du kan använda på munsåren på apoteket vilka kan ha viss effekt men vi på Her Peace föredrar att badda på lite tea tree olja för att torka ut ditt sår på ett mer naturligt sätt.

Vill du undvika att äta läkemedel så finns det alltså mycket du kan göra på naturlig väg som vi skriver om i boken. Antivirala örter som exempelvis citronmeliss och moringa kan fungera lika bra som antiviral medicin och är betydligt mer skonsamma för din kropp.

 

Lugnande och smärtstillande örter som Skullcap och Vänderot (Valeriana) kan vara alternativ istället för smärtstillande tabletter. 

MH- Vad kan jag göra

Vad kan jag göra själv

Du kan göra väldigt mycket själv för att lindra ett pågående skov samt förebygga att ett nytt kommer- så mycket att vi blev inspirerade att skriva en hel e-bok om hur du kan läka och förebygga herpes på naturlig väg- kost, örter, mindfulness är några av de ämnen vi djupdyker i.

Vi delar även med oss av våra personliga stories.

Köp boken för att läsa om hur du kan läka med antivirala örter som Citronmeliss och Moringa och hur du kan byta ut dina Alvedon eller Panodil mot smärtstillande och lugnande örter som Valeriana och Skullcap eller varför inte testa CBD olja.

 

Vi har med ovärderliga tips om hur du tar hand om både din kropp, immunsystem samt dina tankar för att undvika nya skov- som vi önskat att denna bok fanns när vi fick herpes för några år sedan!

Nya herpesutbrott kan komma i samband med exempelvis stress, trötthet, menstruation, andra infektioner eller om du har nedsatt immunförsvar. Det bästa du kan göra för dig själv är att ta hand om hela dig (kropp, själ, sinne), boosta ditt immunsystem, lyssna på din kropp och dess signaler.

 

Du kan testa att blanda ut lite tea tree olja för att torka ut munsåret och herpesblåsorna.

Undvik att peta på blåsorna och sårskorporna, eftersom de kan bli infekterade och läkningen då tar längre tid och i vissa fall kan det bli en allvarlig hudinfektion som kanske måste behandlas med antibiotika.

När du har pågående utbrott så undvik även att ha smink, vanliga hudkrämer eller vanliga plåster på såren. 

MH- skam

Skammen kring munsår

Herpes är starkt förknippat med skam, både för den som är drabbad av herpes i underlivet eller för den som har munsår. Oavsett vilken typ är det oerhört vanligt att vara rädd för att bli uppfattad som äcklig eller ofräsch.

Många med munsår vittnar om att exempelvis kollegor och människor runt omkring kan rygga tillbaka när du kommer med blåsor runt munnen, i rädsla för att bli smittade.

Det finns tyvärr så mycket okunskap och missuppfattningar kring herpes och munsår, vilket bidrar till stigman och skammen. Det vill vi på Her Peace ändra på och hjälpa till att jobba bort.

Vi vet att ju mer korrekt kunskap vi kan sprida om ämnet och framförallt öka förståelsen för hur vanligt och ofarligt det faktiskt är, desto mer fria och öppna kan vi alla med herpes leva och prata om det utan skam.

 

Är du en av alla som känner skam över din herpes? Känner du dig ensam utan någon i din närhet du vågar öppna upp dig till? Har du herpes och inte vet hur du ska kommunicera det till din (nya) partner? Boka in och prata med någon av oss! Vi har varit där du är. We got you babe!

MH- bilder

Munherpes bilder

Det är många som efterfrågar bilder på herpesblåsor runt munnen och vi håller på att bygga upp en bildbank här.

 

Herpes kan se så olika ut för en person till en annan, så det är till stor hjälp om du kan tänka dig att fota ditt munsår och skicka bild på hur just ditt utbrott ser ut.

 

Maila oss på till info@herpeace.com tillsammans med ditt godkännande, så kommer vi löpande publicera nya bilder i bildbanken. Givetvis helt anonymt! Tack snälla!

MH- Graviditet och munherpes

Graviditet och herpes runt munnen

Enligt Infpreg har cirka 70% av alla gravida kvinnor i Sverige haft herpes typ 1 (munherpes). 

Kontakta en barnmorskemottagning om du får munsår för första gången när du är gravid för att säkerställa om det är herpes. 

Läs mer om könsherpes och graviditet.

MH-nyfödda barn

Nyfödda barn och munherpes

Om du får herpes runt munnen för första gången i samband med eller strax efter förlossningen kan du få virushämmande läkemedel, för att minska risken att barnet ska smittas.

 

Ett nyfött barn kan få en allvarlig och besvärlig herpesinfektion. Det är ovanligt att nyfödda barn får herpes, men om det händer behandlas barnet med antivirala läkemedel. 

​Gör allt du kan för att skydda din nyfödda bebis från pussar från nära och kära (om de har någon typ av munsår eller herpes) upp till att barnet är sex veckor. Om ett nyfött barn som är upp till sex veckor gammalt får blåsor runt munnen ska vård sökas omedelbart.

 

Tvätta händerna ofta för att undvika att smitta, pussa inte barnet och undvik att det kommer i kontakt med munsåren.

 

Har du haft herpes sedan innan du blev med barn förs mest troligt antikroppar över till barnet i livmodern. Då finns det ingen ökad risk att barnet ska bli sjuk, om du får munsår efter att det ör fött. Följ ändå samma råd att tvätta händerna ofta och undvika att barnet kommer i kontakt med munsåren.

Läs vidare om munherpes:

bottom of page