Du känner säkert redan till, eller har märkt, att ett utbrott/herpes skov lätt kan triggas igång av stress eller nedsatt immunförsvar (som exempelvis vid menstruation eller förkylning). Men det finns några andra faktorer som du kanske inte tänker på som också kan påverka:
Sex
Att ha mycket sex eller ha sex med mycket friktion (där yoni penetreras utan att vara tillräckligt våt) kan vara en trigger för många.
Om du känner igen dig så kan du testa att använda (mer) glidmedel och gärna något naturligt, kokosolja som glidmedel eller jojoba olja och försöka undvika penetrationssex när du inte känner dig tillräckligt våt.
Ordentligt med förspel är viktigt för att se till att din yoni blir våt, öppen och “ready to receive”.
Hur många gånger har vi själva inte varit med om att ens ligg försökt trycka in sin penis utan att vi själva varit helt redo. Men att det känts för svårt eller pinsamt att stoppa eller säga nej (av en massa anledningar som att vi velat pleasa mannen, vi har haft svårt att uttrycka våra egna behov, vi har skämts för att inte verka kåta och upphetsade osv.)
Vi har med åren lärt oss att sex är så mycket bättre med minst 10 minuters förspel (helst upp till 30 minuter) så att kroppen – och yoni- är helt redo.
Om du har sex utan att bli tillräckligt våt, och inte heller använder någon glidolja, så finns en risk att huden i och runt yoni skavs eller irriteras, och ett skov kan då triggas i gång.
Lyssna på din kropp och din yoni och om sex gör lite eller mycket ont, se till att prata med din partner. Säg nej eller föreslå längre förspel och var tydlig med vad du gillar och inte gillar.
Bra att känna till är att vi under vissa faser av vår menscykel kan ha svårare för att bli våta och då är naturlig glidolja ett fantastiskt alternativ. Det är olika för alla men generellt kan dagarna precis innan och efter mens vara lite mer “torra” dagar. Runt ägglossning och under mens är när vi ofta har mer sekret så då behövs det kanske mindre glidmedel.
Undvik för guds skull alla former av glidmedel (och kondomer) med spermiedödande medel, då det i sig kan trigga igång ett skov.
Resor
Ett skov kan triggas av en mängd orsaker inför och under en resa.
Stressen innan en avresa känner vi nog alla igen. Allt som måste hinnas med på jobbet eller i skolan, packning, boka boende, hitta passet som försvunnit i sista sekund, visumet du glömt fixa, bagaget som måste hållas under 20 kg osv.
Ja, allt fix och trix kan få det starkaste av immunförsvar att försämras och därmed göra det enklare för ett skov att triggas igång.
Att sen sätta sig på ett fullproppat plan med dålig luft, en hostande granne, mat du inte ens vill mata din värsta fiende med och några glas vin på det för att överleva flighten (lägg därtill stresspåslaget alla vi flygrädda upplever). Har ett skov inte triggats igång före resan så är det goda chanser för det nu.
Väl framme är eventuell jetlag ett nytt hot då brist på sömn försämrar immunförsvaret ytterligare. Försök få till minst 6h sömn (men helst 8h). Naturligt melatonin kan vara bra att ha med sig för den första natten.
Sen beror det såklart på vad det är för typ av resa du åker på, men om det är en semesterresa, handen upp för den som inte vill unna sig att äta och dricka lite extra gott?
Så det är lätt (och helt ok!) att falla ur sin mer hälsosamma rutin du normalt kanske håller hemma. Men då är det extra viktigt att äta L-lysin och probiotika under resan, för att så gott du bara kan boosta ditt immunförsvar.
Du kan läsa mer om vilken kost, örter och kosttillskott du kan ta för att förebygga ett nytt skov i vår e-bok Bye, bye herpes!
Sol
Solen kan vara en trigger för oss som lider av munherpes.
UV-ljus kan försvaga vårt immunsystem så var försiktig med att vistas ute i stark sol om du vet att det kan vara en trigger för dig. Ha alltid med dig ett läppbalsam med UVA-, UVB- skydd samt gärna med zink, och använd gärna keps eller hatt om du är känslig.
Grooming
Rakning, vaxning, plockning, laser osv. kan trigga igång skov hos vissa yonis- det kan bero på hur känslig din hud i underlivet är. Ibland händer det även att vi slinter med rakhyveln och det kan bli ett litet sår vilket i sig kan trigga igång ett skov. Ett annat hot är att vi kan få inåtväxande hårstrån när håret växer ut som kan bli infekterade och då trigga igång viruset.
Vi har vårt könshår för att skydda oss från infektioner och annat evil för att komma in där så om du har lätt för att få herpes, svamp i underlivet eller urinvägsinfektion om du groomar din yoni så kan du testa att låta bli under en period och se om det hjälper. Alternativt grooma bara sidorna och inte runt blygdläpparna.
Slitage/friktion runt din yoni
Vi skrev om friktion under sex men friktion kan även komma från exempelvis ridning eller cykling, där du inte sitter helt bekvämt. För tighta jeans eller en body som skaver en hel dag (true story) kan också trigga igång ett skov. Så var snäll mot din yoni och klä dig bekvämt och cykla på en bekvämare sadel om du känner att detta gäller dig.
Högintensiv träning
Dagens forskning visar att regelbunden fysisk aktivitet förbättrar immunförsvaret, men extremt hård och intensiv träning kan omvänt resultera i en försämring av immunförsvaret. Att boxas, springa, eller träna crossfit kommer i sig inte trigga ett skov men det kan komma att påverka ditt immunförsvar, vilket då kan leda till en ökad risk för infektioner som herpes.
Så om du är känslig för att få nya skov och tränar hårt och högintensivt idag, testa att träna lite mer lugna aktiviteter ett tag och se om det förbättrar dina återkommande utbrott. Vill du gärna fortsätta att träna hårt så se till att återhämta med mycket sömn, vila, meditation och bra, hälsosam mat. Läs mer om att träna med herpes.
Här är några av våra favoritprodukter för att undvika ett skov:
Adaptogener
Herpes triggas som sagt ofta av stress så genom att få sig en daglig dos av adaptogener som ashwaganda, rhodiola, astragalus, helig basilika, amla och schisandrabär, så hjälper du din kropp på traven med att hantera stressiga perioder i livet. Vi älskar Adrenal response och tar den på daglig basis, speciellt när vi känner oss stressade eller inför en resa eller mens.
Probiotika
En god tarmhälsa är A och O för vår generella hälsa så en probiotika kapsel om dagen är att rekommendera, tillsammans med att få i sig probiotika från sin kost som du kan läsa mer om i vår e-bok om herpes. Vi rekommenderar att köpa en med Lactobacillus rhamnosus då den har bevisad effekt mot herpes.
Vi älskar MegaFlora Woman då den är speciellt framtagen för kvinnohälsa och den innehåller även några av våra favoritörter som maskros och kardborrerot. Helt klart ett av de bästa tillskotten på den svenska marknaden enligt oss.
L- Lysin
En aminosyra som vi rekommenderar att ta om du har problem med återkommande skov. Vi på Her Peace missar aldrig en dag och vi älskar den här från Solgar i den dagliga rekommenderade dosen 1000 mg.
Jojoba olja
Ett skov kan alltså triggas av friktion så genom att se till att din yoni är våt både genom långt förspel samt med naturliga oljor som exempelvis den här från Akamuti håller vi vår herpes i schack.
Solskydd för läpparna
Vi älskar det här ekologiska och klimatneutrala solskyddet med faktor 30. Det är rikt på ekologiska oljor av havtorn och granatäpple som tillför läpparna näring och effektivt förhindrar uttorkning. Perfekt att använda på daglig basis för att undvika att solen triggar igång ett skov runt munnen.
Läs allt om hur du läker din herpes i vår e-bok Bye, bye, herpes!
Comentários