Läk underlivsbesvär & stärk tarmfloran med probiotika
Urinvägsinfektion (UVI)
I det här avsnittet kan du läsa allt om urinvägsinfektion och hur du kan läka på egen hand.
Snabblänkar:
Hur vanligt är urinvägsinfektion
Urinvägsinfektion/blåskatarr symtom
Urinvägsinfektion huskur/naturlig behandling
Urinvägsinfektion och antibiotika
Återkommande urinvägsinfektioner
Graviditet och urinvägsinfektion
Köp vår e-bok om hur du läker din UVI
I vår 100-sidiga No, more, UVI! skriver vi allt om hur du på naturlig väg kan behandla en pågående urinvägsinfektion, samt hur du förebygger nya infektioner. Både för dig som lider av kroniska besvär och dig med tillfällig blåskatarr.
Vad är en urinvägsinfektion?
En urinvägsinfektion, förkortat UVI eller UTI (från engelskans Urinary tract infection) orsakas av bakterier som kommit in i urinvägarna; vilka består av urinröret, urinblåsan, urinledarna och njurarna. En infektion bildas om bakterierna förökar sig i en eller flera av dessa vägar, och har olika namn och allvarlighetsgrad.
Det finns flera sorters bakterier (så kallade patogener) som kan orsaka en urinvägsinfektion. I de flesta fall kommer bakterierna som tar sig in i urinvägarna från våra egna kroppar- Yikes!
Blåskatarr
Blåskatarr kallas det när infektionen stannar i urinröret eller urinblåsan, och det är den vanligaste formen av urinvägsinfektion. Allra vanligast är den hos kvinnor runt 20-årsåldern.
Njurbäckeninflammation
Ibland vandrar en infektion vidare från urinblåsan hela vägen upp till njurarna och njurbäckenet och kan orsaka en njurbäckeninflammation. Det kan vara mycket allvarligt då njurarna kan skadas, men framförallt om bakterierna sprider sig till blodet och du drabbas av en blodförgiftning, vilket kan vara direkt livshotande. Det är därför viktigt att behandla en UVI med huskurer alternativt antibiotika för att undvika att bakterierna sprider sig upp till njurarna. Har du diagnostiserats med njurbäcksinflammation måste du alltid behandlas med antibiotika.
Hur vanligt är urinvägsinfektion?
Cirka hälften av alla Sveriges yoni bärare har någon gång haft eller kommer att få en urinvägsinfektion och mer än 150 miljoner människor får en infektion varje år världen över. Det gör den till den vanligaste infektionen i världen! WOW..sjukt att det inte pratas och utbildas mer om ämnet- kan det vara pga att det oftast är yonis som drabbas så det inte är något fokus? Hade det varit 85% av alla män som någon gång drabbats hade det nog funnits fler alternativ på marknaden än det gör idag eller vad tror ni?
Du är med andra ord inte ensam, även om det kan kännas som en klen tröst när du sitter på toaletten i mörkret, mitt i natten, med en ibland olidlig smärta.
“Jag har haft kroniska urinvägsinfektioner sen jag var 14 år gammal. Jag har inte riktigt velat pratat öppet om det tidigare då det har känts för privat men när jag väl öppnade upp mig och berättade för mina vänner och bekanta så upptäckte jag att de flesta kvinnor haft eller känner någon som haft en urinvägsinfektion. Vi är inte ensamma och det finns hjälp att få”- Johanna, 32
Urinvägsinfektion/Blåskatarr symtom
Det finns många olika symtom på en urinvägsinfektion och blåskatarr - några av de vanligaste är:
-
Täta trängningar, dvs. känslan av att behöva kissa konstant- SÅ jobbigt!
-
Det gör ont/ svider när du kissar- Worst feeling ever!!!
-
Det kommer inget urin när du kissar fast du ändå känner dig kissnödig
-
Svårt att hålla dig/inkontinens- kan kännas skamfullt men du är inte ensam!!
-
Illaluktande urin
-
Blod i urinen- sök genast vård!
-
Ovanliga flytningar
-
Lätt illamående och ont/ molande värk i nedre delen av magen och/ eller ryggen
-
Obehag/ömhet i underlivet, kring urinröret- Att lägga en varm vetekudde eller liknande över kan hjälpa
-
Du känner dig lite frusen/ hängig
-
Det gör ont att ha sex- så lyssna på din kropp och våga säg NEJ!
Har du en gång haft urinvägsinfektion är det lätt att känna igen den ofta plötsliga (och obehagliga) känslan av ett tryck över urinblåsan och känslan av att behöva kissa igen, trots att du precis varit på toan. Men ibland kan en UVI alltså ge helt andra symtom, som inte är lika tydliga. Lyssna på din kropp, stanna hemma från skola eller jobb och vila, vila, vila. Läs sen om allt du kan göra på egen väg innan du uppsöker läkare i vår e-bok No, more UVI! . Om du inte har feber eller blod i urinen då du genast bör kontakta läkare.
Samlag och urinvägsinfektion
Det är vanligt att få urinvägsinfektion efter sex, speciellt efter penetrerande, vaginala samlag. Det finns studier som visat att upp till två dygn efter samlag är risken för en UVI 60 gånger större än om samlaget inte hade ägt rum- speciellt för yonis under 30 års ålder. Det är helt galet vad utsatta vi kvinnor är, tycker vi på Her Peace.
Ställningar där den främre slidväggen trycks till är mer förknippade med utveckling av urinvägsinfektion så håll dig hellre till andra positioner om du har lätt för att få UVI.
Ny sexpartner innebär nya bakteriefloror vilket också ökar risken för infektion. Likaså finns belägg för att pessar och spermiedödande krämer ökar förekomsten av urinvägsinfektioner, det ger cirka 2-3 gånger högre risk för infektion. Spermiedödande medel finns ofta på kondomer, vilket gör att risken är högre vid användning av kondom vid samlag- om man inte investerar i kondomer utan spermiedödande medel!
Det rekommenderas att kissa efter samlag, detta för att bakterierna som tagit sig in i urinröret ska sköljas ur innan de får fäste och kan infektera urinblåsan. Försök alltid att tömma hela blåsan, utan att för den sakens skull pressa fram några droppar, vilket kan bidra till en överaktivitet i urinvägarna som i sig inte är bra. Du bör även se till att både du och din partner håller en god underlivshygien innan samlag för att undvika att ovälkomna bakterier smiter in i urinröret. (Det kan betyda att det är en bra ide att skippa festival liggen eller ligg på andra mindre sanitära platser om du är känslig).
Du kan ha sex under en pågående urinvägsinfektion eftersom infektionen i sig inte är smittsam, men det finns många andra faktorer som gör att det avråds. Utöver obehaget och eventuell smärta du kan uppleva under en infektion, så vill man exempelvis inte öka på infektionen ytterligare genom att sprida fler bakterier genom urinröret. Likaså ändras bakteriefloran i underlivet om du behandlas med antibiotika för din infektion, vilket kan göra dig ännu mer mottaglig för bakterier (som du vanligtvis annars klarar dig undan).
Vi på Her Peace rekommenderar varmt att stå över penetrerande sex under pågående infektion, för helt ärligt oss emellan, hur skönt är det att ha något upp i fiffi när det inte är helt hundra i området?
En del får urinvägsinfektion så ofta som efter varje samlag. Varför är inte helt säkert. Om det rör sig om kvinnor som passerat klimakteriet kan det bero på att slemhinnorna är mer torra och att bakterierna därför lättare får fäste (testa då att smörja med Jojoba olja innan samlag)
Ninas erfarenhet:
"Jag får i princip alltid en känning på en UVI när jag har en ny partner eller har mycket sex under en kort period- med eller utan kondom. För att förebygga att det bryter ut äter jag D-Mannose och en probiotika dagligen, glömmer jag några dagar kommer det en känning som ett brev på posten. Jag dricker även olika ört infusioner som vi skriver mer om i vår e-bok och yonisteamar med olika läkande örter.
Vill du läsa allt om hur jag har lärt mig att stoppa mina UVI från att bryta så ladda ner vår e-bok No, more UVI!
Urinvägsinfektion test
Har du ett eller fler av de symtom vi skrev om tidigare för en urinvägsinfektion är det antagligen en blåskatarr eller början till en. Det finns självtest du kan köpa på nätet eller apotek, om du misstänker att du har en UVI och vill ha det bekräftat. Det kan vara en bra idé att börja med ett sådant för att inte behöva uppsöka läkare i onödan.
Självtest för urinvägsinfektion analyserar på 2 minuter förekomsten av vita blodkroppar, nitriter och proteiner i urinen och en kombination av dessa är ett kännetecken för urinvägsinfektioner. De vita blodkropparna försvarar kroppen mot t.ex. bakterier. Det går alltså att identifiera de första tecknen på infektion genom närvaro av vita blodkroppar. Vissa bakterier, till exempel E. coli, producerar nitriter. Om det förekommer nitriter i urinen tyder det på att det finns E. coli-bakterier i urinvägarna.
Har man tidigare haft en blåskatarr/urinvägsinfektion är symtomen ofta så lätta att känna igen så att ett test inte är nödvändigt att ta, för att förstå att man har en pågående infektion.
Dock viktigt att veta att standard tester inte alltid fungerar. Standarden för UVI tester är baserat på studier från 1950 talet och på kvinnor som hade njurbäckeninflammation, och de var inte avsedda att användas för blåskatarr vilket de nu gjort i mer än 70 år. En njurbäckeninflammation är super allvarlig och har höga halter bakterier i urinen medans en blåskatarr normalt sett har lägre grad bakterier i urinet. Så att testa för en njurbäckeninflammation så kan man missa en UVI vilket händer i många fall. Du kanske liksom vi har varit och testat dig för en UVI men ditt resultat har kommit tillbaka negativt? Du är inte ensam även om det kan kännas så när din läkare inte vet hur ni kan gå vidare. Om detta händer och du känner att du har en UVI, stå på dig och be att få göra ett mer specifikt test för att hitta vilken bakterie det är som spökar.
Urinvägsinfektion behandling
Besvären avtar oftast av sig själv efter några dagar upp till en vecka. Men obehaget och känslan av att inte vilja röra sig mer än 3 meter från badrummet gör att man ofta vill försöka bli av med den så snabbt som möjligt.
Urinvägsinfektion huskur/naturlig behandling
Trots att de flesta UVI egentligen är självläkande ordinerar online-läkare idag lättvindigt antibiotika till yoni bärare som enbart via videosamtal beskriver sina symtom. Att inte testas exakt för vilken bakterie man har innebär då att man kan få en antibiotika utskriven som inte ens biter på den aktuella bakterie man har.
Växtbaserade och naturläkemedel kan vara utmärkta alternativ till antibiotika för att behandla urinvägsinfektioner och förhindra att de återkommer. De kan hjälpa till att döda skadliga bakterier, minska irritation och inflammation i urinvägarna, öka immuniteten och återställa hälsosam flora i slidan och tarmen.
Vi på Her Peace vet av egen erfarenhet att kroppen med rätt förutsättningar och hjälp kan erövra infektionen på egen hand. Vi rekommenderar alltid i första hand att behandla en UVI med naturläkemedel, och därför har vi har skrivit en komplett e-bok som guidar dig hur du på naturlig väg kan lindra dina besvär på 24 - 48 timmar och hur du undviker nya infektioner.
Vår rekommendation är att följa guiden så fort du får symtom på infektion i urinblåsan men följ även våra råd och tips på hur du kan undvika en framtida infektion. Du kan även läsa mer om vilken mat som triggar en UVI och vilka som hjälper till att läka en. Vi skriver om vilka örter som kan fungera lika bra som antibiotika exempelvis Echinacea och Uva Ursi samt hur du bäst förbereder dem. Vi skriver även om viktiga mindfulnessövningar för att lindra stress och ångest samt mycket mer. Som vi önskat att vi haft tillgång till all den här värdefulla information tidigare i livet.
Vad kan jag göra själv för att bota min UVI?
Det finns många saker du kan göra under en pågående infektion, eller tänka på för att undvika en:
-
Torka dig framifrån till bak, alltså från yoni och bak mot analen (för att undvika att få upp tarmbakterier från avföringen). Många kvinnor gör tvärtom när de torkar sig och detta kan öka risken för en UVI.
-
Kissa alltid direkt efter samlag- kan kännas trist att hoppa direkt ur sänghalmen men det är ett topp-tips för att undvika ny infektion.
-
Se till att du själv och din partner håller en god underlivshygien innan samlag för att undvika att ovälkomna bakterier smiter in i urinröret. Med andra ord, tvätta händer och runt era kön (och runt analen) innan sex. Tänk på att tvätta med skonsam tvål eller naturlig olja så det inte kommer upp starka alkoholbaserade produkter eller parfymerade tvålar i fiffi- she won’t like that!
-
Om du har analsex så undvik kontakt nära blåsan under och efter eftersom detta är en hög riskfaktor. Se också till att din partner tvättar sin penis/ hand/ leksak etc innan den letar sig vidare! SÅ viktigt att hålla koll på detta och även göra din partner medveten om att hen inte får komma nära din yoni med varken fingrar, penis eller leksaker efter att ha varit inne i, eller runt din bootie.
-
Töm urinblåsan helt när du kissar, annars får bakterierna större möjlighet att få fäste och sprida sig i urinvägarna (Obs! Viktigt att dock aldrig pressa ut kiss, då det i längden kan försvaga urinvägarna)
-
Se till att dricka minst 2 liter vatten om dagen. Det hjälper till att sänka koncentrationen av bakterier i urinen och minskar smärtan vid urinering. Gärna med läkande örter som vi skriver mer om i vår e-bok No, more UVI!
-
Ät D- Mannose dagligen istället för den omskriva huskuren tranbärsjuice. D- Mannose är ett väldigt potent kosttillskott med den aktiva ingrediensen i tranbär= Game changer om du lider av kroniska UVI och så du slipper hinka i dig tranbärsjuice i kopiösa mängder för att få den effekt som du är ute efter.
-
Undvik socker och alkohol helt vid infektion, då bakterierna lättare tar fäste i socker. (Oooops även alkohol innehåller mycket socker- så döv ingen smärta med en Coctail!)
-
Undvik överanvändning av antibiotika
-
Använd trosor i bomull, som andas, och undvik att bära stringtrosor om du är benägen att få en UVI (tänk på dem som en bro som gör det enkelt för bakterier att gå mellan din bak och framdel!)
-
Se över ditt preventivmedel- orala preventivmedel (p-piller och minipiller), pessar och spermiedödande medel kan dubbla risken för en UVI
-
Se över ditt mensskydd- bindor är mer benägna att öka risken för en UVI jämfört med menskopp eller tamponger. Byt bort bindan helt, eller byt binda oftare och använd endast bindor av naturligt tyg eller ekologisk bomull
-
Bada eller duscha varmt, det kan lindra smärta och obehagskänsla. Undvik dock bubbelbad och douches (att spruta vatten rakt upp i fiffi) vilket ökar irritationen i området och även skadar den friska vaginalfloran.
-
Lägg en värmedyna eller en varm vattenflaska på nederdelen av magen där du har ont. Värme kan minska inflammationen och muskel sammandragningarna.
-
Ta en smärtstillande tablett om du har mycket ont. Som med alla mediciner kan det förekomma biverkningar och interaktioner med andra läkemedel, så se till att du är medveten om dessa. Vi skriver allt om naturläkemedel och örter som fungerar lika bra som vita piller- läs mer här
-
Ta med något att distrahera dig med till badrummet, läs en bok eller titta på en film/serie under tiden du sitter på toaletten för att försöka fokusera på annat än smärtan/obehaget.
-
Ladda ner vår kompletta e-bok om vad du kan göra på naturlig väg för att bota din urinvägsinfektion med mat, örter, mindfulness samt vad du kan göra på väg för att undvika en ny infektion.
Elins erfarenhet:
“När trängnings känslan är som värst, och känslan är att jag behöver kissa konstant hjälper det för mig att sätta mig i duschen (eller badkaret) med varmvatten rinnandes över magen och underliv. Det varma vattnet är skönt och jag kan kissa rakt ut om jag behöver, vilket får mig att slappna av mentalt, och jag kan då också slappna av i hela underlivet (som jag annars lite krampaktigt spänner för att inte kissa på mig). Sådär kan jag sitta i en timme och samtidigt öva på att djupandas ner till bäckenbotten och underliv, eller så kollar jag på mobilen, eller läser en bok.”
-
Vila och sov så mycket du kan under pågående infektion, då kroppen gör allt för att försöka bekämpa den på egen hand. Vila och sömn hjälper din läkning på traven.
-
Se över din kost och livsstil, det finns forskning som tyder på att justeringar av hur du äter och lever kan ge dig en bättre chans att förhindra framtida infektioner.
Både vid förebyggande- samt behandling av en UVI är huvudmålen att:
-
Bygga upp immunförsvaret och stödja kroppens naturliga skydd mot infektioner.
-
Återställa tarmflorans hälsa och balans
-
Främja blåsans PH värde som ogästvänligt för skadliga bakterier
-
Förhindra att bakterier fäster sig vid urinblåsans vägg.
Bakterier kan ta fäste i urinblåsan när:
-
Vi har ätit mycket socker eller druckit alkohol (som innehåller mycket socker). Socker försämrar vårt immunförsvar gör att bakterier växer och frodas.
-
Vi är stressade
-
Vi har mycket sex (särskilt med en ny partner, eller mer än vanligt som på en smekmånad eller semester)
-
Vi upplever störningar i balansen i vaginal- eller tarmfloran exempel från en antibiotikakur eller en resa till ett annat land som rubbar din normala tarmflora.
Vi har tagit fram en komplett guide på hur du kan äta och vilka tillskott du kan ta för att förebygga risken för en framtida urinvägsinfektion samt behandla en om du får en ändå.
Elins erfarenhet:
“Mina problem med kroniska urinvägsbesvär startade i samband med mitt första jobb efter högskolan. Det var en väldigt stressig och hektisk arbetsplats, vilket gjorde att jag inte prioriterade att gå och kissa när jag var kissnödig. Jag kunde hålla mig i timmar, ibland hela arbetsdagen för att jag tyckte att jag inte hade tid att gå på toa. Det har jag bittert fått ångra då jag efter det hade återkommande besvär med UVI och trängningar under 10 års tid. Jag lyssnade helt enkelt inte på min kropp och det fick jag tyvärr betala ett dyrt pris för. Det ska ju inte ens vara ett råd, då det egentligen är så självklart, men lyssna på din kropp och kissa när du är kissnödig!”
Återkommande urinvägsinfektion behandling och utredning
Vi är tyvärr alldeles för många som har återkommande besvär med urinvägsinfektioner och som lider i onödan. Återkommande UVI är infektioner som kan och bör utredas ordentligt för att kunna hitta roten till problemet.
Vid andra typer av upprepade infektioner genomförs tester för att hitta anledningen till att de fortsätter att inträffa och man utreder noggrant och kommer ofta fram till en logisk slutsats: effektiv behandling av orsaken, inte av problemet.
UVI avvisas inte sällan av sjukvården som ofarliga och lätta att behandla med antibiotika. Därför får alldeles för många yoni bärare lättvindigt (och felaktigt) antibiotika utskrivet. Vi på Her Peace känner starkt att vi yonis inte bör tillåta oss att komma till den punkt där vi upplever återkommande UVI som normala, och acceptera kur efter kur av antibiotika.
Kräv av din läkare att gå till botten med varför du fått en urinvägsinfektion, om du har återkommande besvär.
Ofta kan återkommande UVI bero på obalans i din tarmflora eller så kallad leaky gut (läckande tarm) och då är antibiotika endast en kortsiktig lösning, som oftast kommer förvärra problemet, vilket det sällan pratas om. Problemet (i detta fall en UVI) kommer ofta tillbaka om vi inte går till roten av var den härstammar från.
När urinvägsinfektioner fortsätter att komma tillbaka, kan de antingen vara återfall av samma bakterie, vilket betyder att kroppen inte lyckats göra sig av med den vid tidigare infektion, men oftare är det en ny infektion varje gång.
Hur som helst vill du se till att få en ordentlig utredning, så det inte finns något mer allvarligt som ligger bakom, exempelvis diabetes, eftersom högt blodsocker kan mata bakterier och försämra ditt immunförsvar.
Hos kvinnor som går eller gått igenom klimakteriet kan den minskande östrogenproduktionen leda till vaginal torrhet, som i sin tur ökar risken för urinvägsinfektioner. Probiotika kan hjälpa till, liksom att öka intaget av fetter av god kvalitet (exempelvis olivolja, avokado och kokosnötolja).
Du kan även kolla upp om dina återkommande besvär beror på så kallad Uretrit, som är en inflammation i urinröret (även kallat kronisk urinrörskatarr). Det ger precis som en urinvägsinfektion sveda och obehag när du kissar, men ger inga särskilda bakterier för en läkare att hitta och du kan skickas hem utan hjälp. Sjukvården i Sverige har generellt väldigt låg eller ingen kunskap om Uretrit varpå vi är många kvinnor som går obehandlade i åratal med kroniska besvär.
Så för att summera, får du återkommande UVI
-
Följ alla våra tips och råd om hur du förebygger en UVI.
-
Om du ändå får en återkommande UVI se till att en läkare testar vilken/ vilka bakterier det handlar om så du får rätt behandling. Se även till att kolla upp att det verkligen är en UVI och inte exempelvis Uretrit som kräver en annan typ av behandling.
-
Se till att din tarmflora är i balans och att du inte har en läckande tarm eller dåliga bakterier eller parasiter i din tarm.
-
Ladda hem vår e-bok No, more UVI! för mer tips och råd om vad du kan göra själv innan du påbörjar en kur antibiotika samt vad du kan göra för att undvika en framtida infektion
Elins erfarenhet:
”Jag hade konstant urinvägsinfektion under 10 års tid och testade typ allt. Var regelbundet en tid och töjde ut urinröret (misstanke om att det var för trångt och att det var därför jag hade konstanta problem) och fick antibiotika utskriven till höger och vänster. Det var inte förrän jag på en allmän klinik i Stockholm en gång nekades antibiotika (för att jag inte påvisade några bakterier i urinet) och istället fick en remiss till doktor Catharina Nelson, som mina problem upphörde. På mitt första besök hos Dr Nelson kunde hon snabbt diagnostisera mig med Uretrit (urinrörskatarr) och det var med hennes korrekta bedömning och behandling som mina besvär äntligen upphörde. Hon behandlade mig ett par gånger lokalt med kortison (dvs, sprutade upp) i urinröret, och jag fick Hiprex utskrivet. Det är en urinförsurande tablett som jag kan ta så fort jag får känning eller i förebyggande syfte. Jag har inte ätit antibiotika sedan jag besökte henne för 5 år sedan, och jag är evigt tacksam till läkaren på allmän kliniken som nekade mig antibiotika och istället guidade mig till rätt läkare för rätt behandling.”
Urinvägsinfektion och gravid
Du drabbas av en urinvägsinfektion av samma anledning när du är gravid som när du inte är med barn, det vill säga att bakterier har kommit in i urinvägarna. Dock skiljer sig ibland både symtomen och behandlingsstrategierna åt. Exempelvis är det väldigt vanligt att många som väntar barn känner sig kissnödiga oftare än vanligt utan att för den sakens skull ha en urinvägsinfektion,detta på grund av att barnet i livmodern kan ligga och trycka mot urinblåsan. Sveda är mindre vanligt att känna av och kan vara ett tecken på en UVI. Hos gravida kan sammandragningar och lätt smärta i magen också vara symtom på urinvägsinfektion.
Vid en bekräftad urinvägsinfektion behandlas du som som väntar barn alltid med antibiotika för att undvika komplikationer vid förlossningen. Hos icke-gravida är rekommendationen att först försöka behandla på egen hand, men väntar du barn bör en antibiotikabehandling inledas så fort urinvägsinfektionen är konstaterad.
Skulle du som icke-gravid ha bakterier i urinen som inte har några symtom skulle ingen behandling ges, medan man för gravida behandlar med antibiotika även då.
Man är alltså mer försiktig vid infektion hos gravida. Generellt är kombinationen graviditet och urinvägsinfektion inte mer farlig än om du inte är med barn, med undantaget om du har en UVI och feber som gravid.Detta eftersom feber kan vara ett tecken på att infektionen gått högre upp i urinvägssystemet, något som lättare sker hos gravida då röret mellan njuren och urinblåsan är vidgat under en graviditet.
Vanliga frågor om urinvägsinfektion/UVI/ blåskatarr
Tack för alla era frågor! Vi lägger upp alla nya frågor löpande, om vi inte redan svarat på liknande. Kika gärna igenom de vanligaste frågorna (och svaren) nedan och maila oss om vi inte täcker in din fråga eller fundering. Maila oss på info@herpeace.com - vi älskar att höra från er!
Hur får man urinvägsinfektion?
En urinvägsinfektion orsakas av bakterier som kommit in i urinvägarna och en infektion bildas om bakterierna förökar sig där.
Det finns flera sorters bakterier (så kallade patogener) som kan orsaka en urinvägsinfektion. I de flesta fall kommer bakterierna som tar sig in i urinvägarna från våra egna kroppar.
E. Coli är den allra vanligaste bakterien som lever i tarmarna. Den kan infektera urinvägarna när urinröret exponeras för bakterier från avföring, exempelvis när du torkar dig efter toalettbesök eller vid sexuella aktiviteter.
Urinvägsinfektioner är vanligast hos kvinnor och det beror på att vårt urinrör är kortare (ca 4-6 cm) än männens (ca 20-25 cm), vilket gör att bakterierna lättare kan vandra upp till den kvinnliga urinblåsan.
Varför får man urinvägsinfektion?
Invasion och tillväxt av tarmbakterier är den vanligaste orsaken till urinvägsinfektion. Kvinnor drabbas oftare av UVI än män eftersom kvinnor har ett betydligt kortare urinrör. Normalt förekommer inte några bakterier i urinblåsan.
Vissa förhållanden kan göra det lättare för bakterier att krypa upp genom urinröret:
-
Felaktiga toalettvanor kan orsaka urinvägsinfektion. Jämfört med mannen har kvinnan ökad risk, dels för att urinröret är kort, men även för att urinrörsöppningen är placerad nära ändtarmen. För att undvika att föra bakterier från tarmen in i urinröret bör du vid toalettbesök torka dig från slidöppningen och bakåt mot ändtarmen - inte tvärtom.
-
Sex kan trigga igång en UVI- speciellt om man har mycket sex under en kort tid, alternativt sex med en ny partner vars bakterier man är känslig för.
-
Brist på östrogen (det kvinnliga könshormonet) kan göra det lättare för tarmbakterier att fastna och växa på urinblåsans väggar. Därför kan kvinnor efter klimakteriet (då östrogenproduktionen minskar) lättare få en UVI.
Det finns mycket man kan göra själv för att undvika en urinvägsinfektion. Läs om det och så mycket mer i vår e-bok No, more UVI!
Hur vet man att man har urinvägsinfektion?
Det finns många olika symtom på en blåskatarr och några av de vanligaste är:
-
Täta trängningar, dvs. känslan av att behöva kissa konstant
-
Det gör ont/ svider när du kissar
-
Det kommer inget urin när du kissar fast du ändå känner dig kissnödig
-
Svårt att hålla dig/ Inkontinens
-
Illaluktande urin
-
Blod i ditt urin
-
Ovanliga flytningar
-
Lätt illamående och ont/ molande värk i nedre delen av magen och/ eller ryggen
-
Obehag i underlivet, kring urinröret
-
Du känner dig lite frusen/ hängig
-
Det gör ont att ha sex
Det finns mycket man kan göra själv för att behandla en UVI själv- Läs mer här.
Urinvägsinfektion utan symtom- är det möjligt?
Ja, en urinvägsinfektion utan symtom kallas även för tyst urinvägsinfektion alternativt kan det vara en asymtomatisk(symtomfri) bakteriuri. Det betyder att man upprepade gånger konstaterar tillväxt av bakterier i urinen, utan symtom på urinvägsinfektion. Asymtomatisk bakteriuri är vanligare hos kvinnor än hos män och är ett vanligt fenomen hos äldre. Man söker inte särskilt efter asymtomatisk bakteriuri och den behandlas inte heller (förutom hos gravida kvinnor där situationen är en annan, läs mer om graviditet och UVI här)
Urinvägsinfektion hos äldre kvinnor- är det andra symtom?
Ja, det kan vara andra symtom hos en äldre kvinna. Urinvägsinfektion i högre åldrar kan både medföra annorlunda symtom och mer komplicerad behandling. Var tredje kvinna som är 85 eller äldre har drabbats av urinvägsinfektion under det senaste året, enligt en ny svensk avhandling och den visar även att infektionen påverkar kvinnorna och deras hälsa på olika sätt. Symtomen på en infektion kan vara svaga och otydliga hos äldre personer, särskilt de med demens. Symtom kan till exempel inkludera svagt allmäntillstånd, förvirring, illamående, yrsel, plötslig inkontinens eller ökad inkontinens. Ofta tycks dessa symtom hänga samman med andra sjukdomstillstånd som är orelaterade till urinvägsinfektion, vilket gör infektionen svårt att känna igen.
Urinvägsinfektion orsak? Vad gör jag för fel och hur kan jag undvika att få dem?
Det finns mycket man kan göra för att försöka undvika en UVI- läs mer här och köp vår kompletta e-bok No, more UVI!
Kan vissa preventivmedel öka risken för UVI?
Personer med återkommande urinvägsinfektioner som använder preventivmedel med spermiedödande medel (så kallade spermicider), exempelvis kondomer eller pessar, rekommenderas att använda alternativa metoder för att skydda sig. Spermicider har en negativ effekt på den kvinnliga vaginalfloran- no thanks!
Flera kvinnor som hört av sig till Her Peace vittnar också om att deras besvär blivit bättre när de slutat med p-piller.
När ska jag söka vård?
Om du är gravid och har symtom samt med feber ska du genast söka vård.
Enligt 1177 kan du som kvinna och över 15 år, som inte är gravid eller har synligt blod i urinen, och misstänker att du har blåskatarr/urinvägsinfektion avvakta i upp till en vecka innan du söker läkarvård. Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har stora besvär eller inte har börjat bli bättre efter tre dagar.
Ladda ner vår guide om hur du kan behandla en UVI själv innan du söker vård.
Var ska jag söka vård för UVI?
På din lokala vårdcentral eller en jouröppen mottagning.
Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök då i sista hand vård på en akutmottagning. Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
Måste jag göra en gynundersökning för att få svar på om det är en UVI?
Vanligtvis inte, men om dina symtom pekar mot att det kan vara något annat än UVI så kan du behöva bli undersökt gynekologiskt och/eller lämna andra prover. Exempelvis kan könssjukdomen klamydia ge liknande symtom som en urinvägsinfektion, så vi kvinnor kan alltså behöva göra en gynundersökning för att få svar på om det är en UVI eller inte.
Måste jag lämna urinprov för att se om det är en UVI?
Du får ofta lämna ett urinprov. Det görs framförallt för att ta reda på om besvären beror på bakterier i urinen. Ibland görs också en urinodling för att ta reda på vilken bakterie det gäller och om den är resistent mot antibiotika. Har du till exempel nyligen varit utomlands är risken större att infektionen är orsakad av antibiotikaresistenta bakterier.
Nina och Elins delade erfarenheter:
“Vi har båda två många gånger blivit felbehandlade med antibiotika som inte fungerat och sedan varit tvungna att påbörja en ny kur. Så vi tycker alltid att man ska be om att få ta en urinodling och be om en antibiotika som är specialanpassad till den specifika bakterien”
Vad finns det för naturlig medicin mot urinvägsinfektion?
Oh girl, det finns HUR mycket som helst du kan dricka och göra på naturlig väg innan du börjar pumpa ditt system med antibiotika. Vi har skrivit en hel e-bok om hur du på naturlig väg kan behandla en urinvägsinfektion, där vi också ger tips på naturliga mediciner mot UVI. Du hittar den här.
Bli av med urinvägsinfektion på ett naturligt sätt- Hur gör jag?
Det finns som tur är en mängd tips och råd på hur du kan bli av med en urinvägsinfektion på ett naturligt sätt. Vi har skrivit en hjälpande guide för hur du gör, som du hittar här. Vi skriver allt om läkande örter, mat, mindfulness verktyg osv för att du ska kunna läka på naturlig väg.
Urinvägsinfektion behandling
Det finns några effektiva huskurer som du kan läsa mer om i avsnittet “Vad kan du göra själv”.
Vi har också skapat en e-bok om både akut och förebyggande hjälp vid urinvägsinfektion, som beskriver hur du på naturlig väg kan behandla dina besvär på 24-48 timmar.
Antibiotika mot urinvägsinfektion- när ska jag be om det?
Vid förekomst av blod i urinen, vid feber, om du är gravid eller nyligen fött barn eller om du har smittats genom oskyddat sex bör du direkt få behandling av antibiotika. Om inte, bör du vänta runt sju dagar på att infektionen ska läka ut sig själv. Under den tiden kan du prova alla våra förslag på huskurer eller köpa vår fullständiga guide på hur du kan läka en uv på naturlig väg.
Antibiotika/ penicillin mot urinvägsinfektion kan kännas lockande när det gör som mest ont, men tänk på att det kommer påverka din tarm och tarmflora och även döda alla goda bakterier vilket gör det lättare för nya “dåliga” bakterier att ta fäste i din urinblåsa. Det är orsaken till att vissa kvinnor lätt får blåskatarr gång på gång efter att ha fått en antibiotikakur.
Med stor sannolikhet kommer också urinvägsinfektionen återkomma om du inte samtidigt bygger upp tarmfloran med probiotika samt prebiotika. Läs mer i vår kompletta e-guide: No, more UVI!
Hur snabbt verkar antibiotika mot urinvägsinfektion och hur lång är en behandling?
Vanligtvis kan du känna en lättnad av de värsta symtomen inom några timmar efter påbörjad behandling. Hur lång en behandling är varierar, då det är vanligt att läkaren bestämmer längd och doseringen för antibiotikakuren beroende på dina individuella symtom. Men oftast är en behandling runt en vecka lång,
Kan jag dricka alkohol samtidigt som jag tar antibiotika vid urinvägsinfektioner?
Vissa typer av antibiotika kan interagera med alkohol och biverkningarna kan skilja sig från att vara milda, till ganska måttliga, till i vissa fall att antibiotikan helt förlorar sin verkan. Det rekommenderas därför alltid att du avstår från att dricka alkohol när du tar antibiotika, eftersom både alkohol och tabletter bryts ner i levern. Istället för att greppa efter en flaska vin rekommenderar vi att distrahera dina tankar med diverse mindfulness övningar- exempelvis kan 20 minuters breathwork hjälpa kroppen att frigöra serotonin så du känner dig naturligt hög. Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för en gratis andningsövning du kan göra vart som helst.
Jag har en urinvägsinfektion som inte går över, vad gör jag?
Yikes, vi vet hur det känns. Om du inte redan gjort det kan du läsa mer om våra tips för att behandla en urinvägsinfektion. Ifall det inte hjälper efter 7 dagar uppsök då läkare för att eventuellt få en antibiotikakur utskriven.
Jag har urinvägsinfektion och antibiotika hjälper inte!
Vi känner med dig! Se till att din läkare ger dig ett urintest där de kan se vilken eller vilka bakterier som orsakat infektionen så du får rätt behandling.
Det finns också mycket du kan göra på ett naturligt sätt mot urinvägsinfektion - Läs mer här i vår kompletta e-bok om hur du läker på naturlig väg.
Kronisk urinvägsinfektion- vad kan jag göra åt det?
Det finns stora chanser att din tarmflora är ur balans eller att du har en läckande tarm (leaky gut) som kan ha orsakats av exempelvis:
-
Födoämnen som gluten, socker, alkohol, processad mat etc.
-
Miljögifter i exempelvis hushållskemikalier, bekämpningsmedel, kemiska tillsatser i mat,
-
Kronisk stress och trötthet.
-
Mediciner som exempelvis antibiotika, smärtstillande tabletter, p-piller, kortison preparat etc.
Lider du av återkommande urinvägsinfektioner är det bra att se över hur och vad du äter, vilkar produkter du använder på din kropp och i ditt hem, hur du sover, hur du tänker, vad du använder eller har använt för läkemedel.
Det finns inget enkelt one-size-fits-all-svar, tyvärr, men om du är intresserad av hjälp för att förbättra din generella hälsa och förebygga återkommande UVI kan du boka en hälsocoaching med oss eller börja med att ladda ner vår kompletta UVI guide.
Vad kan hända om jag går med en obehandlad urinvägsinfektion?
Obehandlade urinvägsinfektioner kan vara skadliga för din urinblåsa och dina njurar, det är därför viktigt att du känner igen de olika symtomen på en urinvägsinfektion. Går du med obehandlad UVI och infektionen vandrar upp till njurarna kan du få en njurbäckeninflammation vilket kan vara direkt livshotande.
Urinvägsinfektion efter samlag- Varför triggas min UVI igång av det?
Det är vanligt att få urinvägsinfektion efter samlag, speciellt efter penetrerande, vaginala samlag. Det finns studier som visat att upp till två dygn efter samlag är risken för UVI 60 gånger större än om samlaget ej hade ägt rum- speciellt för kvinnor under 30 års ålder- chockerande siffror!!
Ställningar där den främre slidväggen trycks till är mer förknippade med att trigga igång UVI.
Ny sexpartner innebär nya bakteriefloror vilket också ökar risken för infektion. Likaså finns belägg för att pessar och spermiedödande medel ökar förekomsten av urinvägsinfektioner- de ger cirka två till tre gånger högre risk för infektion. Spermiedödande medel finns ofta på kondomer, vilket gör att risken är högre vid användning av kondom vid samlag (om man inte investerar i kondomer utan spermiedödande medel!
Det rekommenderas att kissa efter samlag, detta för att bakterierna som tagit sig in i urinröret ska sköljas ur innan de får fäste och kan infektera urinblåsan. Försök alltid att tömma hela blåsan, utan att för den sakens skull pressa fram några droppar vilket kant bidra till en överaktivitet i urinvägarna som i sig inte är bra. Du kan också se till att både du och din partner håller en god underlivshygien innan samlag för att undvika att ovälkomna bakterier smiter in i urinröret.
Tranbärsjuice mot urinvägsinfektion- hjälper det?
Tranbärsjuice är en klassisk huskur mot urinvägsinfektion. Däremot måste du dricka tranbärsjuice i väldigt stora mängder för att få den effekt som du är ute efter och se till att välja en osötad variant då socker triggar din infektion.
Her Peace kan starkt rekommendera att dagligen äta D-Mannose istället som är ett kosttillskott med den aktiva ingrediensen i tranbär= Game changer om du lider av kroniska UVI.
Illamående vid urinvägsinfektion- Är det vanligt?
Illamående vid urinvägsinfektion är ett relativt vanligt symtom. Läs mer om våra tips för att bota en UVI själv och specifikt för illamående kan du testa att dricka varmt vatten med riven ingefära under dagen. Drick det långsamt, då ett illamående kan förvärras av att du äter eller dricker för snabbt.
Urinvägsinfektion och mens
En urinvägsinfektion bör inte direkt påverka din menstruation men det finns andra faktorer som länkar UVI och mens, som hormonell obalans, stress och hygien. Däremot känner vi båda på Her Peace att mens kan trigga igång en UVI, antagligen för att immunsystemet kan vara lite lägre runt dessa dagar. Tamponger, bindor, tygbindor och menstrosor som inte byts ut regelbundet främjar bakterietillväxt och kan öka din chans att få en infektion- så se till att byta skydd ofta. Och läs allt om mens och UVI i vår e-bok No, more UVI!